Nemački HELP kupuje štampariju niškom zatvoru

Predstavnici nemačke organizacije „Help – Hilfe zur Selbsthilfe“ i KPZ-a, Maša Bubanj i Aleksandar Grbović, potpisali su ugovor o saradnji u okviru projekta „Podrška razvoju mikro biznisa u Srbiji II“.

Ovim ugovorom, koji predviđa nabavku i instalaciju opreme ukupne vrednosti 30,000,00 evra za štamparsku radionicu KPZ-a, biće realizovan i program stručnog osposobljavanja osuđenih lica i obuka zaposlenih.

Pored toga, projektom je predviđeno i kreiranje novih radnih mesta kroz razvoj start-up biznisa i preduzetništva, grantovima u opremi za 16 osuđenih lica sa teritorije Republike Srbije, nakon izvršenja kazne.

zatvor ugovor help„Od pre par meseci za Ministarstvo pravde šijemo uniforme za pripadnike svih sudova u Srbiji  i sa novim pogonom koji se otvara 22. septembra, to će biti prva industrijska hala ili industrijski pogon od 1968. godine napravljen u bilo kom zatvoru u Srbiji. U tekstilnom pogonu radi, u dve smene po trideset ljudi, znači dnevno radi 60 ljudi. U metalskom pogonu, ove godine, dešavalo se da radi i po tri smene, kad imamo posla, tako da nama sad, na posao, dnevno ide od 800 do 900 osuđenika. To je jedan veliki posao da uposlite 900 ljudi da imaju posla u jednom danu, kazao je upravnik Grbović.

„Na trenutno postojećim mašinama u štampariji KPZ Niš,  angažovano je desetak lica, a sa novim mašinama biće angažovano još najmanje deset. Svi oni, zajedno, će proći stručne obuke kako bi dobili sertifikate akreditovanih stručnih škola za rad na savremenijim mašinama čime se povećavaju njihove šanse za zapošljavanje nakon odsluženja kazne, dodao je on.

„U saradnji sa ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, uključenim u projekat, Help vrši selekciju korisnika na osnovu prijave, socijalnih i ekonomskih kriterijuma, isplativosti i održivosti predložene poslovne ideje. Psiho-socijalna podrška za članove porodica bivših osuđenika biće obezbeđena u saradnji sa nevladinom organizacijom „Centar za ljudska prava“ iz Niša koja ima neophodnu ekspertizu u ovoj oblasti, izjavila je Maša Bubanj.

 

Takođe pročitajte

Zašto je Katarina Nešić „dijamant od žene“?

Praksa je da se o moćnim i uspešnim ženama piše 8.marta kao da ne postoje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.