Krema kao deo svakodnevne nege Foto: https://unsplash.com/photos/IMm3o-Kfkf8

Nega kože u hladnim zimskim danima – saveti i preporuke

Bliži se zima i sa njom veoma niske temperature koje imaju i te kako veliki uticaj na kožu čoveka. Usled hladnog vazduha i vetra, ona je podložnija oštećenjima i suvoći ukoliko nije pravilno negovana i zaštićena u tim mesecima.

S obzirom da se vremenski uslovi menjaju i da klima i te kako utiče na sam izgled kože i njeno zdravlje, neophodno je voditi računa o njoj kako bi je sačuvali od svih vremenskih neprilika koje mogu da je oštete. U tom periodu preterano grejanje u prostorijama takođe isušuje vazduh i kožu kod ljudi.

Adekvatna zaštita tokom zimskih dana je od velikog značaja, naročito kada su u pitanju kvalitetni preparati za negu kože od provereno dobrih proizvođača. Njihova uloga je suštinski važna za svakog ko želi da je sačuva onako kako ona to zaslužuje.

Ukoliko ste se pitali na koje načine sve možete zaštititi kožu tokom zimskog perioda, pripremili smo vam nekoliko saveta koji će vam sigurno biti od velike koristi.

#1 Kvalitetna dnevna i noćna nega određenim kremama

Za pravu negu u toku zimskog perioda, odabir idealne kreme je od izuzetno velikog značaja. Pre svega, neophodno je birati preparate na bazi ulja. Ukoliko je koža već dovoljno oštećena i ispucala, neophodno je nabaviti preparate koje u sebi imaju aloe veru i pantenol D koji imaju ogroman uticaj u zaceljivanju rana.

Ovakve kreme su odlično rešenje kada je u pitanju dnevna nega. S druge strane, noćna nega podrazumeva aktivne supstance koje imaju tu moć da vežu vodu. Takve supstance su najčešće hijaluronska kiselina i urea. Ovo je važno jer se u noćnom periodu koža obnavlja i njene rezerve vode se iznova pune.

Svakako je potrebno birati one preparate koji će adekvatno da je hidriraju kako ona ne bi bila suva i ispucala. Takođe, ukoliko u sebi sadrži ulje avokada to će biti pun pogodak za njenu odličnu zaštitu u hladnim mesecima.

Ne zaboravite da je primarna stvar za kožu tokom zimskog perioda zadržavanje vlažnosti u koži, i stoga je bitno koristiti one kreme koje sadrže emolijense, odnosno razna ulja, kako se pore ne bi zapušavale. Izbegavanje alkohola u preparatima je ključno, kako se ne bi koža osušila.

#2 Zdrava ishrana je od ključnog značaja za zdravlje kože

Pored adekvatne dnevne i noćne nege prirodnim preparatima, ono što takođe ima ogroman uticaj na sam izgled i zdravlje kože jeste ishrana. Ukoliko se konzumiraju organski proizvodi visokog kvaliteta, uz namirnice bogate vitaminima i mineralima, koža će biti glatka, nežna i dobro zaštićena dug vremenski period.

Poznata izreka glasi da “Zdravlje ulazi na usta”, a s obzirom da je koža najveći ljudski organ i da na nju i te kako utiče hrana koju konzumiramo na svakodnevnom nivou, ne treba zanemariti zdravu ishranu, jer se uz pomoć nje jača imunitet i postižu velika čuda, ne samo kada je koža u pitanju, već celokupno zdravlje.

Hranite se hranom koja je, takođe, bogata mastima, orašastim plodovima, omega-3 kiselinama. Ne zaboravite da je za dobar ten zaslužna voda. Hidrirajte se vodom koliko god možete u toku dana i primetićete kako će vaša koža postati blistava i sjajna.

Osim adekvatne ishrane, bavljenje sportom je takođe blagotvorno za celokupni organizam, pa samim tim i za kožu. Znojenjem se telo oslobađa od raznih toksina i štetnih materija, a intenzivnim vežbanjem se koža zateže i izgleda svežije i lepše.

#3 Uvrstite nove navike tokom zimskog perioda

Kada dođu niske temperature u zimskom periodu, jako je važno da povedete računa o vašim svakodnevnim navikama kako biste se na pravi način pobrinuli za svoju kožu. To se odnosi na korišćenje kvalitetnih regeneratora i ulja za kosu, kako bi se sprečila naelektrisanost dlaka i njihovo cvetanje.

Potrebno je izbegavati i duga i topla tuširanja u kupatilu jer vrela voda ima tendenciju da šteti lipidima koji se nalaze na površini kože i tako je čine podložnijom raznim iritacijama. Posle svakog tuširanja, potrebno je izbegavati grube peškire i potrebno je stavljati losion za telo koji će biti hidrantan, kako se koža ne bi dodatno iziritirala.

Jako je važno voditi računa i o koži glave, tako što će se izbegavati svakodnevno pranje kose. Umesto toga, idealno bi bilo prati kosu do 4 dana najkasnije od prethodnog pranja.

Zaštita od sunca tokom zimskog perioda je jako važna

Bez obzira na to što se zaštita od sunca najviše preporučuje tokom letnjeg perioda, ona je jako važna i zimi, s obzirom da su UV zračenja tokom sunčanih dana takođe jako velika, naročito na planinama koje su prekrivene snegom.

Naime, refleksija sunčevih zraka na sneg i te kako povećava UV zračenja koja mogu da oštete kožu dugoročno. Zato koristite kremu sa zaštitnim faktorom koja će biti idealno rešenje.

Brinite o sebi i svom zdravlju maksimalno i ne dozvolite da vam niske temperature oštete kožu.

Takođe pročitajte

U Grčku sada možete otputovati avionom i autom, ali i liftom

Voleli biste da saznate više o Staroj Grčkoj, ali niste ljubitelj gabaritnih i suvoparnih istorijskih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.