Tehnolog Ružica Nikolić, koja je i profesor u Poljoprivrednoj školi u Leskovcu kaže da je kruška veoma zahvalna za obradu i pripremu poslastica i da gotovo u svim kolačima može zameniti jabuku od koje je mnogo ukusnija i hranljivija.
Na Danima kruške u Vučju profesorka Ružica oduševila je prisutne neobičnim receptom, paniranim krušakama u „viljamovoj rakiji“ (rakija od kruške) ali i pitom od krušaka i još nekim poslasticama.
„Kruška je nekako nepravedno zapostavljena kada je priprema kolača u pitanju u uglavnom se prerađuje kao zimnica ili rakija. Ali preporučujem da probate „panirane kruške“ jer su jednostavne a ukusne, kaže profesorka.
Potrebno je da iseckanu krušku na režnjeve kratko propržite na malo maslinovog ulja, onda se dodaje smeđi ili žuti šečer i limunov sok i kada se smesa karmenizuje dodaju se i dve, tri kašike rakije od kruške, seckani orasi i cimet.
Takođe, i za pitu preporučuje da se kruške ne rendaju nego narežu što tanje i onda ređati kao svaku pitu. Za jedno pakovanje kore, 500 grama, potrebno je 400 grama krušaka i 200 grama šećera.