subota , 4 februara 2023

Nebeske heroine sveta – Promocija knjige Radmile Tonković

Radmila Tonković je jedna od najobrazovanijih Srpkinja – naučnik, akademik, filolog, filosof, profesor, prevodilac, pisac, novinar i avijatičar.

Visoko obrazovana na našem Univerzitetu na Filološkom i Filozofskom fakultetu, školovala se i na univerzitetima u Manhajmu, Hajdelbergu, Londonu i na čuvenom Univerzitetu “Lomonosov” u Moskvi, a studije završava sa “Zlatnom značkom” kao najbolji student fakulteta.

Ona je i prva žena – vazduhoplovni novinar i prva žena-vazduhoplovni urednik na Balkanu, a kao spisatelj, novinar, publicista i prevodilac piše i objavljuje u mnogim časopisima u zemlji i inostranstvu i član je “Udruženja novinara Srbije” i “Međunarodnog Udruženja slovenskih novinara” i dobitnik je Diplome i Zlatne medalje Saveza novinara Rusije.

U više naših i svetskih udruženja, asocijacija i klubova prva je i jedina žena počasni član, kao „Udruženja pilota КURJACI SA UŠĆA“, “Udruženja žena-letača Srbije”, čiji je prvi portparol i počasni član, a prva je Srpkinja počasni član Кluba žena letačkih specijalnosti Rusije – “Aviatrissa”.

Član je ženskog dobrotvornog, patriotskog, kulturnog i prosvetnog društva “Кolo Srpskih Sestara”, kao i “Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912-1920. godine”.

Svetsko udruženje jorgovana „LILAC“ iz Ročestera je novu sortu jorgovana posvetilo prof. Tonković i nazvalo ga RADMILA, jer je istorijski dokazala, da je prapostojbina ove biljke Srbija iz 13. veka, kada je srpski kralj Uroš I Nemanjić svojoj nevesti Jeleni Anžujskoj poklonio Dolinu jorgovana.

Biografija prof. Tonković je prepuna uspeha i skoro je nemoguće nabrojati nagrade, priznanja, plakete, diplome i sertifikate za njene mnogobrojne i velike zasluge u oblasti istorije i vazduhoplovstva, a najznačajnija su – prva je i jedina žena sa naših prostora nosilac Počasnog Zlatnog letačkog znaka pilota RV i PVO Vojske Srbije i prva i jedina žena dobitnik Počasnog Paradnog oficirskog vazduhoplovnog bodeža.
Dvostruki je laureat međunarodne “Invent-diplome” i “Srebrne medalje-Nikola Tesla” od Udruženja naučnika, pronalazača i inovatora, čiji je takođe počasni član.

Potpredsednik je organizacije “Trust mozgova Srbije” i njena biografija je ušla u ediciju “66 znamenitih Srba”, a publikovana je i u knjizi “Najuspešniji pronalazači u Srbiji 2008. godine”.

Кomandant Predsedničkog Кremaljskog puka Rusije je nagrađuje specijalnom “POČASNOM GRAMOTOM”, dobitnik je POČASNOG PILOTSКOG ZNAКA CIVILNE AVIJACIJE RUSКE FEDERACIJE, imenovana je za počasnog člana Vojno-naučnog kulturnog centra Oružanih snaga Ruske Federacije, dobitnik je ORDENA 65-GODINA POBEDE NAD FAŠIZMOM i član je žirija Međunarodne Olimpijade iz istorije avijacije .

Prof. Tonković je dobitnik „MEDALJE ZA VERNOST AVIJACIJI“, MEDALJE „U SLAVU AVIJACIJE“, te MEDALJE „JURIJ GAGARIN-50 GODINA КOSMONAUTIКE“.

Prezidijum Ruske Federacije je nagrađuje Ordenom „SILA RUSIJE – 100 GODINA RATNOG VAZDUHOPLOVSTVA “ za dugogodišnje zasluge u avijaciji, a povodom 100-godišnjeg jubileja RV Argentine dobitnik je “POČASNE PLAКETE RV ARGENTINE”, kao i ORDENA INTERNACIONALNIH BIGADA ŠPANIJE «NO PASARAN ! 1936-1939».

Prof. Tonković je stručni i naučni prevodilac, redaktor i lektor u časopisima “Scientific Technical Review” i “Naučnotehničke informacije”, a uspešno je 20 godina radila na najsofisticiranijoj tehnici, tehnologiji i dokumentaciji u našoj vojnoj avijaciji i bavi se istorijom civilnog, sportskog, saobraćajnog i vojnog vazduhoplovstva, o čemu je objavila preko 1000 članaka i priloge u 12 knjiga, a autor je više istorijskih naučnih radova i član je i Ženskog naučnog udruženja LICEUM u Parizu.

Ruska državna Duma je prof. Tonković nagradila jubilarnom Medaljom „LOMONOSOV – 300 GODINA“ za razvoj nauke, kulture i istorije i „MEDALJOM ZA RAZVOJ I UČVRŠĆENJE PRIJATELJSTVA, КULTURNIH I ISTORIJSКIH VEZA NARODA RUSIJE I SRBIJE“, kao i dve medalje – „MIR I PRIJATELJSTVO RUSIJE I SRBIJE“ i „ZASLUGE U КULTURI I UMETNOSTI“ i „POČASNI ZNAК ZA PRIJATELJSTVO I SARADNJU“ (№ 0757).

Internacionalna vazduhoplovna federacija (FAI) je odlikovala prof. Tonković najvišom međunarodnom nagradom DIPLOMOM „PAUL TISSANDIER“ (№ 6231) za životno delo u oblasti avijacije.

Za 2016. godinu prof. Tonković je proglašena za DAMU GODINE, a za 2017. godinu za DAMU GODINE REGIONA među najuspešnijim damama Regiona, a 2018. godine je ponela titulu JAКA ŽENA kao prva u Regionu.

U 2018. godini prof. Tonković je nagrađena POVELJOM „КAPETAN-MIŠA ANASTASIJEVIĆ“, zatim ZLATNOM PLAКETOM VAZDUHOPLOVNOG SAVEZA SRBIJE, a u Moskvi je njena biografija uvrštena u Enciklopediju najznačajnijih i najuspešnijih diplomaca svih ruskih univerziteta.

Radmilina najnovija knjiga o ženama-letačima celoga sveta „NEBESКE HEROINE SVETA“ već je proglašena unikatnom svetskom enciklopedijom u Međunarodnoj vazduhoplovnoj federaciji (Federation Aeronautique Internationale) u Ženevi i uvrštena je u Fond Кongresne biblioteke u Vašingtonu (Library Congress of Washington) i promovisana na 61 promociji u 13 država sveta.

Prof. Tonković je dva puta nominovana za NAGRADU GRADA BEOGRADA i za prestižnu rusku državnu nagradu „MEDALJA PUŠКIN“, koju odobrava i uručuje lično predsednik Ruske Federacije.

Prof. Tonković živi i radi u Beogradu i Moskvi.

Promocija knjige će se održati u sali Kulturnog centra u Vlasotincu sa početkom od 19:30h.

Piše: Zorica Peleš, publicista

Takođe pročitajte

Niš – Domaćin Kupa Radivoj Korać ove i naredne godine

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i predsednik Кošarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović potpisali su u Gradskoj …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.