utorak , 9 avgusta 2022
Marija Veljkovic

“Ne plašite se grešaka i neuspeha, inače nikada nećete naučiti”

Da li znate šta je organski saobraćaj i šta junior programer podataka radi u jednom ovakvom timu? Na ova pitanja danas odgovara Marija Veljković, junior programer podataka u kompaniji Better Collective Niš.

“Moj tim se zove Organic Performance i radimo na optimizaciji veb-sajtova za pretraživače, kako bismo ostvarili više organskog prometa. To je saobraćaj koji dolazi sa pretraživača kao što su Google, Bing, Yahoo. Moja uloga u ovom timu je da automatizujem prikupljanje i obradu podataka, i da te podatke predstavim. Automatizujemo prikupljanje podataka kako bismo uštedeli vreme mojim kolegama i poštedeli ih ručnog prikupljanja podataka.”

Marija dalje objašnjava šta njena pozicija podrazumeva.

“Razvijam Python programe za izvođenje ETL procesa, što je skraćenica za prikupljanje, obradu i učitavanje podataka (Extract, Transform, Load). Za prikupljanje podataka koristim različite API-je i povlačim hiljade linija podataka u sekundi. Nakon toga, obično sledi čišćenje podataka i ostavlja se samo ono što je potrebno za analizu. Na kraju, kada su podaci spremni za upotrebu, prenosim ih u bazu podataka. Takođe, često kreiram vizuelne izveštaje koristeći alate kao što su Google Data studio ili Tableau.”

Ukoliko biste voleli da krenete Marijinim stopama, ona otkriva kakva znanja su vam potrebna da biste mogli da budete programer podataka i gde se stiču ove veštine?

“Na internetu je dostupno puno besplatnih materijala, ali bih radije preporučila knjige pre onlajn kurseva. Po mom iskustvu, na video kursevima smo skloni kucanju koda odmah nakon instruktora, bez razumevanja glavnih koncepata. Dobre knjige o programiranju možete pronaći u Packt Pub-u ili O’Reilly-u.”

Na kraju, Marija dodaje da je važno da budete znatiželjni, probate nove stvari i dostupne alate na svom razvojnom putu.

“Ne plašite se grešaka i neuspeha, inače nikada nećete naučiti.”

Takođe pročitajte

Balkanska premijera predstave “Balkan Bordelo” na Nišvile džez teatru

Predstava “Balkan Bordelo” po tekstu Jetona Neziraja a u režiji Blerte Neziraj nastavak je saradnje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.