Ne berite crvene božure, jesu lekoviti ali i ugroženi

Botaničar  dr Vlastimir Stamenković ne osporava lekovitost crvenih božura u narodnoj medicini, pogotovo kod lečenja nervnih bolesti  i poremećaja ženskog ciklusa ali može biti i opasnaDr Stamenković upozorava da su crveni božuri izuzetno i toksični i da ih treba zameniti biljkama koje takođe uspešno mogu ublažiti tegobe kod navedenih bolesti.

Crveni  ili kosovski božuri su zaštićena vrsta čija se staništa nalaze na nekoliko lokacija u Srbiji a najveće stanište im je na obroncima Kučajskih planina. Zaljubljenici u ovaj divlji cvet tradicionalno već par godina svakog maja organizuju i tradicionalnu manifestaciju „Božuru  u pohode“ da bi ukazali na njegov značaj i lepotu.

crveni božuri paraćin„Zbog toga što je na dobrom glasu u narodnoj medicini ovoj biljci preti istrebljenje. Nema potrebe za tim jer postoje i druge biljke, koje su za razliku od njega potpuno neškodljive a  kojima se može zameniti božur koji je i izuzetno toksičan. Što se nervnih tegoba tiče preporučio bih čaj od valerijane, matičnjaka  i kantariona, kaže dr Stamenković  koji se više od 40 godina bavi izučavanjem biljaka i njihovim lekovitim svojstvima.crveni božuri dete

„Božur koriste i kod tegoba u menopauzi ali adekvatna zamena su mu devojačka trava (hoću-neću), neven ili hajdučka trava. Što se menopauze tiče najbolje je piti čaj od devojačke trave sedam do 10 dana pre očekivanog ciklusa. Čaj se ne kuva već se kašika usitljenje devojačke trave prelije sa 200 mililitara vode. Može se piti kad odstoji 10 do 15 minuta, savetuje dr Stamenković.

Takođe pročitajte

Kako se efikasno zaštititi u sezoni virusa?

Sa dolaskom hladnijih meseci, posebno krajem jeseni i početkom zime, nastupa sezona virusa od kojih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.