subota , 8 maja 2021

Naučnica Hristina Kocić je ponos Niša ali i Slovenije

Slovenačka farmaceutska kompanija „Krka“ iz Novog Mesta nagradila je nišku naučnicu dr Hristinu Kocić za naučni doprinos doktorske disertacije u Sloveniji.

Mlada doktorica medicine dr Hristina Kocić nakon završetka Medicinskog fakulteta u Nišu, kao odličan student izabrala je teži put daljeg naučnog usavršavanja – odlazak u Sloveniju na doktorske studije. Kao svaki mladi lekar, počela je da kreira svoj stručno-naučni profil, svesna da nauka mora imati stručno usmerenje kako bi bila primenljiva odmah i predstavljala nauku sa konkretnom misijom.

Njeno stručno opredeljenje još od prve godine studija bila je i ostala dermatologija, gde je prvi studentski rad iz Histologije trasirao početak stručne karijere, kroz naučni rad i saradnju sa izuzetnim naučnicima i kvalitetnim ljudima pre svega. Kako Hristina kaže, u formiranju akademskog profila pomogla joj je dugogodišnja ljubav prema dobroj reči, književnosti, novinarstvu, gde se kao učenica iskazala brojnim nagradama i člancima.

Često citira Vilijama Fostera: “ Kvalitet nikada nije slučajnost; on je rezultat visokih ciljeva, iskrenog nastojanja, pametnog usmeravanja i veštog sprovođenja; Kvalitet znači mudar izbor među mnogim mogućnostima.”

Ostvariti kvalitet u istraživanjima koja bi imala kliničku primenu značio je krenuti od laboratorije ka gotovom preparatu i njegovoj primeni. I ponovo su kvalitetni naučni radnici otvorili vrata svojih laboratorija, tako da je kroz bilateralnu laboratorijsku saradnju Medicinskog fakulteta u Nišu i Medicinskog fakulteta u Mariboru uspela da dokaže povoljne efekte magarećeg mleka na proces regeneracije kože i smanjenu mogućnost imunske reakcije u kulturama tkiva. Pitamo zašto je ovo istraživanje zaintrigiralo?

Ponovo odgovor traži u izuzetnoj načitanosti i traganju za istorijskim podacima tradicije upotrebe magarećeg mleka još od vremena Kleopatre pa nadalje kao eliksira mladosti i zdravlja. Teorijska znanja i naučni podaci potkrepljuju hipotezu da je magareće mleko mnogo više slično humanom u svom specifičnom proteinskom sastavu. Sledio je period pripreme preparata za negu kože na bazi nanočestica i magarećeg mleka.

Patentirani proizvodi daju joj titulu registrovanog inovatora Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja republike Srbije. Zatim slede istraživanja na volonterima i dokazi korisnog delovanja krema na kožu. Priznanja za rad su stigla sa mnogih skupova: nagrade i grantovi Evropske i svetske asocijacije dermatologa za odlazak na kongrese sa usmenim prezentacijama, a poslednje je nagrada farmaceutske kompanije „Krka“ Novo Mesto za naučni doprinos doktorske disertacije dr Hristine Kocić u Sloveniji.
Dr Hristina Kocić je 2018. godine konačno dosanjala svoj dugogodišnji san koji je trajao 7 godina od završetka studija…zaposlila se kao lekar na specijalizaciji iz Dermatovenerologije na Klinici za dermatologiju  Kliničkog centra u Nišu. Ponovo su ljudi prepoznali neki deo njene uporne borbe za mesto u srpskoj medicini.
Svedoci smo odliva mladih kadrova, jer svet postaje svestan njihovih kvaliteta. Ukoliko ih ova zemlja zadrži imaće najsigurniji poklon za budućnost.

Takođe pročitajte

Milka slavi rođendan,ali ti zamišljaš želju!

Jedan od najpoznatijih svetskih brendova čokolade, Milka, ove godine slavi 120. rođendan. Proslava Milkinog rođendana …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.