Nastavak prijema profesionalnih vojnika sanitetske službe

Prijem profesionalnih vojnika sanitetske službe nastavlja se do popune predviđenog broja radnih mesta. Lica koja ispunjavaju propisane uslove za prijem i uspešno završe obuku dobijaju mogućnost zapošljavanja u sistemu vojnog zdravstva i daljeg karijernog napredovanja. 
Sva lica zainteresovana za upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka u septembarskoj klasi potrebno je da se prijave u centar Ministarstva odbrane prema opštini stanovanja zaključno sa 31. julom 2018. godine.
Nakon završenog dobrovoljnog služenja vojnog roka, zainteresovanim profesionalnim vojnicima – medicinskim tehničarima opšteg i pedijatrijskog smera, laboratorijskim tehničarima zdravstvene struke i farmaceutskim tehničarima, biće omogućen prijem u službu u vojnozdravstvene ustanove u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, uključujući i Vojnomedicinsku akademiju.
Uslovi za prijem
Na dobrovoljno služenje vojnog roka upućuju se lica rođena 1989. godine i mlađa. Za upućivanje na dobrovoljno služenje i prijem u profesionalnu službu u svojstvu profesionalnog vojnika sanitetske službe, pored opštih uslova za upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka, o čemu se informacije mogu dobiti u centrima Ministarstva odbrane u opštinama u kojima lica stanuju ili na sajtu Ministarstva odbrane, lica moraju imati završenu srednju medicinsku školu za zanimanja koja se traže za prijem i položen stručni ispit.
Obuka kandidata
Dobrovoljno služenje vojnog roka traje šest meseci. Prvih mesec i po dana je opšta vojna obuka u nekom od centara za obuku (Sombor, Valjevo ili Leskovac) gde se prijavljena lica upućuju po teritorijalnom principu, a posle toga sledi mesec i po dana specijalističke obuke za sanitetsku službu u Četi za obuku vojnika logistike u Nišu. Nakon završene obuke vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka upućuju se tri meseca u jednu od vojnozdravstvenih ustanova na kolektivnu obuku (Vojnomedicinsku akademiju, Vojnu bolnicu Niš, Vojnu bolnicu Novi Sad i Centar vojnomedicinskih ustanova Beograd), da bi po završetku dobrovoljnog služenja bili u potpunosti osposobljeni za rad u sistemu vojnog zdravstva.
Napredovanje u službi
Po potpisivanju prvog ugovora profesionalni vojnici dobijaju čin razvodnika, a kasnije napreduju u viši čin destara i mlađeg vodnika na osnovu vremena provedenog u službi i završetka kurseva predviđenih za dalje napredovanje. Rad u vojnozdravstvenim ustanovama omogućava stalno stručno usavršavanje, mogućnost učešća u mirovnim misijama u inostranstvu, kao i studije za strukovne medicinske sestre na Medicinskom fakultetu VMA Univerziteta odbrane u Beogradu.

Takođe pročitajte

Završen 12. NLB Organic konkurs: 2.5 miliona za najbolje organske ideje

Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.