ponedeljak , 1 juna 2020

Naši izbori i odluke grade i naš životni stil

Izbori koje donosimo tokom života utiču i oblikuju uslove u kojima živimo, a samim tim doprinose izgradnji životnog stila, piše Meri Nešić, master klinički psiholog.

Životni stil pojedine osobe predstavlja dinamičnu interakciju unutrašnjih, spoljašnjih i sinergičnih činioca na osnovu kojih objašnjavamo nečije ponašanje. Unutrašnji činioci su definisani kroz nasleđe, intligenciju i temperament, dok spoljašnje činioce oslikava porodica i prijatelji iz socijalnog okruženja. Sinergični uticaji se objašnjavaju kroz snalaženje osobe u datoj životnoj situaciji, tj. uticaj određene životne situcije na pojedinca, koji povećava ili smanjuje mogućnost za odabirom određenog pozitivnog ili negativnog obrascaponašanja.

Iako spoljašnji (porodica i prijatelji) i unutrašnji činioci (nasleđe, intligencija i temperament) utiču na ponašanje i pomažu pri njegovom oblikovanju, oni ne određuju trenutna događanja u životu osobe, događaji u kojima osoba treba da se snađe su neočekivani i nepredvidivi. Pozitivni ili negativni uticaj pojedinih događaja u životu se ispoljava na određeni način tako da sužava ili proširuje izbor ponašanja osobe. Takvi izbori su procesi donošenja odluke o vrsti i načinu ponašanja u datoj situaciji koji proizilaze iz međusobnog delovanja raznih životnih uslova te utiču na izgradnji životnog stila osobe.Iako uslovi očito utiču na naše izbore i ponašanje, vredno je istaći da i izbori koje donosimo tokom života utiču i oblikuju uslove u kojima živimo, a samim tim doprinose izgradnji životnog stila.

Svako od nas se u životu susreće sa raznim životnim preprekama, koje pokušava da prebrodi na različite načine, snoseći odgovornost za donešene odluke, svojom svesnosnošću i postavljanjem vlastitih granica misaonih procesa koji su preko potrebni za razumevanje povezanosti između uslova i izbora. Svi mi imamo mogućnost da radimo na sebi, da učimo iz svojih grešaka, da odustanemo od loših navika i usvojimo nove veštine. U zavisnosti od date situacije u kojoj smo se našli, možemo birati, borbu do kraja puta, ili beg u zoni konfora. Takvim načinom ponašanja prikazujemo svoj životni stil u socijalnom okruženju. U skladu sa tim, nakon donešene odluke o ponašanju u datoj situaciji, konstruišu se kognicije tj. mišljenja koja služe da podrže ili opovrgnu izbor ili donešenu odluku.

Takođe pročitajte

Niš obeležava Međunarodni dan obolelih od multipla skleroze

Humanitarno udruženje MS platforma Niš, koje se zalaže za pružanje pomoći, podrške i širenje svesti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.