Naša SELA – podrška ruralnom turizmu na jugu Srbije

U okviru Međunarodnog sajma turizma u Beogradu promovisan je novi sajt www.nasasela.rs kao podrška ruralnom turizmu juga Srbije. Osnivač i urednik sajta Jovan Jovanović ističe da je sajt realan i direktan.

“Posetilac sajta će moći da pronađe korisne informacije o seoskim domaćinstvima i ponudama zanimljivih sadržaja na jugu Srbije ali i da bukira smeštaj,. Za sada ima svega šest seoskih domaćinstava jer ne može svako da se pojavi na sajtu, navodi Jovanović koji je u hali 4 Beogradskoj sajma bio domaćin mnogobrojnim saradnicima i prijateljima novoosnovanog sajta.
Promocija sajta bila je prilika i da se iznesu najnovije mere u oblasti razvoja ruralnog turizma u Srbiji.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović podsetio je da se ove godine obeležava 130 godina od osnivanja prve zadruge u Srbiji.

“Dva stuba naše agrarne politike su znanje i udruživanje, znanje i zadrugarstvo i zato su mediji jako značajni da bismo promovisali dobre primere zadrugarstva. Moram da istaknem da je krenula ekspanzija turističkih zadruga a bilo je primera da su i postojeće zemljoradničke zadruge radile u saradnji sa hotelima. Treba da se trudimo da izvozimo naše proizvode ali i da u zemlji smeštajni kapaciteti nađu put do gostiju, naveo je Mihailović.

Pomoćnik ministra turizma Nemanja Radović najavio je da će država do kraja godine duplirati sredstva od 150 miliona dinara za razvoj ruralnog turizma i da očekuje da će ovim parama biti sređeno stotinak seoskih domaćinstava. Na “ozbiljniji” sredstva, prema rečima Aleksandra Bogićevića, pomoćnika ministra poljoprivrede mogu da računaju oni koji konkurišu kod IPARD gde se grantovi kreću od 20 do 300 hiljada evra.

Risto Kostov, specijalni savetnik ministra Milan Krkobabića istakao je da je prvi put psole 80 godina Srbija okrenuta i posvećena preporodu sela.

“Srbija iam 150 napuštenih seoskih kuća ali smo zahvaljujući našem programu kupovine seoskih kuća vratili život u 2650 kuća do sada. Prosečna starost stanovnika naših sela je 60 godina ali je prosek starosti onih koji su naselili ove kuće 29,8 godina a među njima su trećina visokoobrazovani. Selo je sociološki pojam to je mnogo više od poljoprivrede, naveo je Kostov.

Vladimir Vanja, ataše u Češkoj ambasadi kaže da očekuje da će njegovi sunarodnici biti  gosti u srpskim selima koja se razlikuju od čeških. On očekuje da novi sajt  može da pomogne da se šire lepote ruralnog turizma juga Srbije.

“Prilikom davne posete direktor Svetske turističke organizacije pri UN izjavio je da je ruralni turizam najperspektivniji proizvod Srbije gde bi mogli steći prednost. Tada, 2000.godine, Srbija je imala registrovanih 20 seoskih domaćinstava koja su se bavila turizmom. Srbija sada ima 800 domaćinstava u kojima je predhodne godine ostvareno 155 hiljada noćenja a od toga su 35 hiljada strani gosti, kazao je dr Branko Krasojević, savetnik u turizmu.

Ivana Stojičić, predsednica opštine Babušnica navela je da su uspeli da od 2020.godine registruju 300 smeštajnih jedinica zahvaljujućo podsticajnim sredstvima od pet miliona dinara koje je lokalna samouprava izdvajala svake godine.

O značaju razvoja ruralnog turizma govorili su i Predrag Tešić, pomoćnik ministra turizma i ugostiteljstva Republike Srpske i Dragan Zečević, ispred Beogradskog sajma.

D.Alihodžić

IZVOR Dobro jutro

Takođe pročitajte

Seoski turizam – Izazovi i mogućnosti

Ukoliko želite da se bavite seoskim turizmom, ne morate da izdajete ceo objekat, možete i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.