Narodni univerzitet na evropskom razvojnom putu

Narodni univerzitet u Nišu usvojo je „Evropski razvojni plan“ kao dokument koji postavlja ciljeve rada ove ustanove u narednom petogodišnjem periodu.

Osnovni pravac i vizija daljeg razvoja Narodnog univerziteta Niš je poboljšanje znanja iz izrade EU projekata ali i podoljšanje rada sa osetljivim grupama stanovništva, izjavila je direktorka ove ustanove Marija Ranđelović.

Ona ističe da je u ovom trenutku neophodna transformacije jedne od najstarijih obrazovnih institucija u Srbiji i uključivanja u nove tokove obrazovanja odraslih kao i radi uklapanja sa evropskim trendovima ovog vida obrazovanja.

„U vreme intenzivnih reformi obrazovanja, Narodni univerzitet Niš želi da postane i ostane deo modernog vaspitno-obrazovnog sistema. Obzirom da se u Evropi obrazovanje odraslih kao i rad sa osetljivim grupama prepoznaje kao potreban vid obrazovanja u sistemu obrazovanja, kako je celoživotno učenje moto koga treba slediti,  sticanje novih znanja,  shvatanje kako to neko drugi radi u Evropi, je ono što je ovoj kući,  radi napretka potrebno. To je u skladu sa vizijom za internacionalizacijom i razvojem evropske dimenzije i podizanja kvaliteta rada na viši nivo. Saradnja sa srodnim ustanovama u Evropi  doprinelo  bi boljem radu i otvorenijem pristupu ka različitostima i prihvatanju novina, što daje bolji kvalitet rada i samim tim donosi benefite i korisnicima usluga, a i široj društvenoj zajednici. Osnovni cilj razvoja Narodnog univerziteta u narednom periodu je ne samo internacionalizacija već stvaranje nove ideje rada sa odraslima, ističe direktorka Ranđelović i dodaje da trenutno Narodni univerzitet raspolaže planovima i programima za preko 200 zanimanja iz različitih oblasti, koji su rađeni u skladu sa standardima za ta zanimanja.

„Kroz obuke neformalnog obrzovanja godišnje prođe oko 1000 ljudi, bilo da sami finasiraju obuke, ispite ili ih upućuju radne organizaciije. Narodni univerzitet Niš, sarađuje i sa nevaldinim organizacijama koje u okviru svojih programa upućuju ciljne grupe na razne edukacije radi poboljšanja njihovog statusa u društvu, materijalnog stanja kao i integracije u društvo. Takođe, cilj je da se nauči sistem organizovanja i volonterskog rada kao i aktivnosti koje ublažavaju generacijski jaz,  koje stvaraju pozitivan odnos među različitim kulturama. Ovim se omogućava prevazilaženje geografsko-mentalno-fizičko-ekonomska razdvojenost, a unapređuje pozitivna ideja saradnje i podsticanja uključivanja u zajednicu.

U tom smislu, susreti, učenje, praćenje kako to neko drugi radi je on što može da učini da prvo zaposleni ove kuće steknu nova znanja a zatim sve to se prenese na pojedince ,a samim tim i šire, na čitavu zajednicu.

„Zbog toga je to novi put kojim Narodni univerzitet planira da krene u budućnosti. Usko povezano sa osnovnom delatnošću je razvoj modernih metoda nastave, to jest da se nova saznanja prenesu određenim ciljnim grupama. U tom smislu, potrebno je stručno usavršavanje nastavnika, odnosno edukatora i drugog osoblja u oblasti obrazovanja. Osnovni cilj razvoja Narodnog univerziteta u narednom periodu je ne samo internacionalizacija već stvaranje nove ideje rada sa odraslima. Podsticanje njihovih želja koje su neostvarene, a koje se mogu postići kroz kreativno učenje bez obzira na godine ili milje iz koga dolaze. Na kraju, takav stav prema odraslima, osetljivim grupama i marginolizovanim kategorijama, podsticanje njihove kreativnosti, ohrabrivanje ka promenama,  ohrabrivanje i rad sa onima koji imaju probleme uključivanja u zajednicu po bilo kom osnovu je benefit koji se neće odnositi samo na konkretnog  polaznika, ili samo na Narodni univerzitet , već cela zajednica može imati koristi od podsticaja kreativnosti, pozitivnog mišljenja, otvorenosti prema novinama i usvajanju onoga što je dobro i napredno.

Takođe, cilj je da se nauči sistem organizovanja i volonterskog rada kao i aktivnosti koje ublažavaju generacijski jaz,  koje stvaraju pozitivan odnos među različitim kulturama. Ovim se omogućava prevazilaženje geografsko-mentalno-fizičko-ekonomska razdvojenost, a unapređuje pozitivna ideja saradnje i podsticanja uključivanja u zajednicu.

„U tom smislu, susreti, učenje, praćenje kako to neko drugi radi je on što može da učini da prvo zaposleni ove kuće steknu nova znanja a zatim sve to se prenese na pojedince ,a samim tim i šire, na čitavu zajednicu. Zbog toga je to novi put kojim Narodni univerzitet planira da krene u budućnosti, ističe direktorka.

 

Takođe pročitajte

Andrija Milošević novi umetnički direktor Filmskih susreta

Na prvoj sednici novog Saveta 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma Filmski susreti Niš za …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.