utorak , 7 februara 2023

Narodna biblioteka Merošina kreirala 3D vodič za lokalitet Kulina

Predstavnici Narodne biblioteke Merošina prikazali su virtuelni vodič, odnosno 3D prikaz lokaliteta Kulina, koji se nalazi nadomak opštine Merošina u blizini Niša.

“Glavna ideja projekta “Virtuelna realnost i edukacija u razvoju turizma” je rekonstrukcija ovog lokaliteta koji je potpuno uništen”, rekao je na pres konferenciji direktor Narodne biblioteke Merošina Miloš Milošević.

“Odlučili smo da uradimo 3D rekonstrukciju ovog lokaliteta iz 6. veka koji se nalazi nadomak Merošine u selu Gradište. 1958. godine je otkrivena prilikom obrade poljoprivrednog zemljišta lokalnih meštana gde su pronašli glavu carice Teodore i 1969. godine su krenuli arheološki radovi na ovom lokalitetu”, rekao je Milošević.

Milošević je dodao da je upravo lik carice Teodore utkan u grb opštine Merošina jer predstavlja simbol ove opštine.

Ideju i ceo projekat odradio je profesor dr Dejan Krstić, član projektnog tima i redovni profesor na Fakultetu zaštite na radu u Nišu i dodao da je cilj projekta da se aktivira ceo lokalitet “Kulina”.

“Hteli smo da napravimo virtuelno kretanje kroz objekat onakav kakav je i bio u tom dobu. Za to smo morali da pitamo istoričare i arheologe. Kreirali smo dva kursa – imali smo 25 učesnika koji su obrađivali fotografiju i video materijale. Kao rezultate smo dobili snimke, fotografije i udžbenik za ljude koji nisu bili na kursu”, kaže Krstić.

Vitruelnu turu lokaliteta “Kulina” možete pogledati ovde.

 

Izvor: Media i reform centar Niš

Takođe pročitajte

Popusti na sajtu vulkani.rs povodom Dana zaljubljenih

Želite nekome da poklonite nešto vredno? Odlučite se za knjigu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.