petak , 27 januara 2023

Namirnice sjajnog ukusa koje vas opuštaju

Ukoliko ste u isto vreme mnogo gladni i pod velikim stresom, dobro je da znate da postoje namirnice sjajnog ukusa koje vas opuštaju.

Posebno sada kada ste kod kuće i kada se ne krećete mnogo, treba da pazite šta unosite u svoj organizam. Da ne biste posegli za najbližom hranom koju nađete, prejedete se i završite nezadovoljni svojim izborom, ove namirnice sjajnog ukusa koje vas opuštaju pomoći će vam da ubijete dve muve jednim udarcem. Hrana je moćan alat za relaksaciju, ako pažljivo izaberete svoje jelo.

Postoje brojne namirnice sjajnog ukusa koje vas opuštaju. Kada osetite da ste toliko pod stresom da jedva razmišljate, imajte u vidu neku od ovih osam opcija da vam pomognu pri smirivanju.

1. Puna kašičica meda za dozu triptofana koja smiruje: med sadrži visok nivo triptofana, jedinjenja koje smanjuje anksioznost. Zato spada u namirnice koje vas opuštaju, a koju možete ubaciti u doručak sa jogurtom, u činiju sa voćem ili ga namazati na tost.

2. Topla šolja mleka će umiriti stres: i mleko sadrži dosta triptofana, a sadrži i kalcijum, koji može da izazove smirenost. Ako ne volite toplo mleko, prelijte činiju žitarica njime i prezalogajite ih pred spavanje, jer zajedno predstavljaju namirnice sjajnog ukusa koje vas opuštaju, pride.

3. Nema tog problema koji šolja zelenog čaja ne može da reši: zeleni čaj je pun L-teanina, odličnog za otpuštanje stresa i smirenost. On takođe spada u namirnice sjajnog ukusa, i odličan je za ispijanje pred spavanje i snižavanje pritiska posle dugog, stresnog dana.

4. Čokolada, nego šta: među narmirnice sjajnog ukusa koje vas opuštaju obavezno ubrajamo i čokoladu. Ona je zvanično postala vid brige o sebi, a crna čokolada može da reguliše nivo kortizola, zaduženog za određivanje jačine osećanja stresa.

5. Kokos može da vrati vaš krvni pritisak u normalu: po jednoj studiji, ljudi koji su udisali prijatan miris kokosa primetili su da im pada krvni pritisak i da imaju manje stresa dok obavljaju izazovne zadatke. Kokos definitivno spada u namirnice sjajnog ukusa koje vas opuštaju i njegovi listići su odličan izbor kao deo jutarnjeg smutija ili nekog kolača.

6. Banane će opustiti vaše mišiće od glave do pete: one sadrže kalijum i magnezijum, zahvaljujući kojima su popularne posle treninga i među sportistima, jer ova dva sastojka opuštaju mišiće. Iako već znate da banane spadaju u namirnice sjajnog ukusa koje vas opuštaju, možda niste znali da banane sadrže triptofan, očigledan izbor za opuštanje koji treba tražiti u hrani.

7. Smeđi pirinač ispunjava vaše telo smirujućim hormonima: prema jednoj onlajn platformi, smeđi pirinač može da opusti mozak i pomogne mu da proizvede još opuštajućih hormona , pomaže u otpuštanju insulina u telu i omogućava san. Spada u namirnice sjajnog ukusa koje vas opuštaju i koje se lako kombinuju u ishrani.

8. Vaši roditelji su znali šta pričaju kad su vam rekli da jedete povrće: zeleno, lisnato povrće poput spanaća i kelja puni su folata, vitamina koji pomaže vašem telu da proizvede dopamin koji čini da se osećate dobro. U stvari, ove namirnice sjajnog ukusa koje vas opuštaju, osim toga mogu i da doprinesu vašem mentalnom zdravlju i smanje rizik od depresije.

 

Autor: Kerolajn Burk

Takođe pročitajte

„Beogradski sindikat“ posle 15 godina ponovo u Nišu

Legendarni hip-hop bend „Beogradski sindikat“ proslaviće zajedno sa publikom svoj 24. rođendan na velikom koncertu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.