Najnovija „FESS“ metoda u KC Niš pružiće brži oporavak ORL pacijenata

Zahvaljujući podršci Ministarstva zdravlja, Klinički centar Niš, odnosno Klinika za bolesti uva, grla i nosa, dobila je najsavremeniji aparat, uz pomoć kojeg će, ubuduće, niški specijalisti otorinolaringologije moći da obavljaju komplikovane hirurške zahvate na sinusima, koristeći minimalno invazivnu tehniku.

Zahvaljujući video nadzoru, koji se koristi prilikom operacije i koji umnogome olakšava postupak, trauma tkiva je izuzetno mala, pacijent gotovo da nema bolova nakon intervencije, a vreme oporavka je drastično kraće u odnosu na klasičnu metodu, objašnjavaju stručnjaci iz ove oblasti.

Reč je o funkcionalnoj endoskopskoj hirurgiji sinusa, a prve ovakve operacije, lekari ORL Klinike KC Niš, obavili su zajedno sa gostujućim eminentnim stručnjakom iz Slovenije, a u cilju zvaničnog početka saradnje koju će niški Klinički centar imati sa Univerzitetskim Kliničkim centrom iz Ljubljane.

-Reč je o minimalno invazivnoj hirurškoj tehnici, koja se primenjuje radi ponovnog uspostavljanja normalne fiziologije, odnosno ventilacije i drenaže paranazalnih sinusa, jer se FESS karakteriše malom traumom tkiva, videonadzorom, mogućnošću većeg ili potpunog odstranjenja patološkog procesa iz nosa i sinusa, što je njena osnovna prednost nad klasičnom hirurgijom, izjavio je prof. dr Dušan Milisavljević, direktor Klinike za bolesti uva, grla i nosa Kliničkog centra Niš i dodao, da sem što je lečenje pacijenta sa tom zdravstvenom patologijom kraće i jeftinije, ono što je najvažnije jeste da pacijent ima neuporedivo manje bolova, brži oporavak i kraće zadržavanje u bolnici. -Meni je zaista čast, što smo u ovakvom delikatnom trenutku za svet i region, a zbog aktuelne situacije sa korona virusom, zajedno sa gostujućim kolegom, prof. dr Juretom Urbančićem, načelnikom rinohirurgije ORL klinike UKC Ljubljana i mojim velikim prijateljem, ovih dana uspešno obavili četiri ovakve operacije i to je samo početak naše, nadam se dalje uspešne saradnje, odnosno saradnje naša dve zdravstvene ustanove.

I gostujući ekspert iz Slovenije, nije skrivao zadovoljstvo, kako zbog uslova u kojima je radio i stručnosti srpskih kolega, tako i zbog činjenice da njegovi prijatelji iz Srbije, kako kaže, stalno prate savremene svetske zdravstvene trendove, što će u razmeni iskustava umnogome pomoći u lečenju pacijenata.

-Zaista sam srećan i čast mi je što sam sa profesorom Milisavljevićem, proveo nekoliko kvalitetnih dana, tokom kojih smo razmenili znanja i iskustva, pomogli pacijentima koristeći novu metodu, ali i dogovorili našu dalju saradnju, koja će nam itekako značiti, tako da mislim da je ovo zaista jedan lep početak i iskreno želim da se zahvalim na toploj dobrodošlici svojim domaćinima u Srbiji, rekao je prof. dr Jure Urbančić, sa ORL klinike UKC Ljubljana.

Prema rečima stručnjaka ORL hirurgije, indikacije za funkcionalnu endoskopsku hirurgiju sinusa su raznolike. Počev od raznih polipoza, rekurentnog i hroničnog rinosinusitisa i rinogene glavobolje, do disfunkcije Eustahijeve trube, cerebrospinalne fistule, pa čak i kod nekih slučajeva hrkanja kod pacijenata, tako da će ova metoda, kako ističu, svakako biti od izuzetnog značaja za još bolji kvalitet pružanja zdravstvenih usluga pacijentima nišKkog Kliničkog centra.

Takođe pročitajte

Diskus hernija – šta kad leđa jako zabole?

Naizgled bezazlen bol u predelu leđa, otežano kretanje i iznenadna nemogućnost da se savijete mogu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.