Najljepši grad u galaksiji – šetnja dubrovačkim stoljećima

Znamenite prošlosti i iznimne spomeničke baštine, Dubrovnik je jedan od najpoznatijih gradova u regiji, privlačan posebno u ovim ljetnim mjesecima. Bernard Shaw nazvao ga je „rajem na Zemlji“, a poznat je i kao biser Jadrana te je kao takav dobra tema za portal s isključivo lijepim pričama, preporučuje nam novinarka Frančeska Vlašić, stanovnica ovog grada

dubrovnik zidineNajveća i najposjećenija dubrovačka atrakcija redovito su impresivne gradske zidine, duge skoro dva kilometra, a visoke 25 metara. Građene su i dograđivane od 12. do druge polovice 17. stoljeća s obrambenom funkcijom. Najpoznatiji upravo po tako bogatoj povijesti, znamenitostima i prekrasnom moru, Dubrovnik kao službena lokacija za snimanje HBO-ove TV serije Game of Thrones, odnosno Igra prijestolja, postao je i glavni grad Sedam kraljevstva, veličanstveni „King’s Landing“.

dubrovnik games of thronesNajšira i najljepša gradska ulica – Stradun ili Placa dijeli staru gradsku jezgru na sjeverni i južni dio i glavna je trgovačka arterija povijesne jezgre grada. Snimanje ‘Ratova zvijezda’ u Dubrovniku još jednom je ovaj jadranski turistički biser i njegovu povijesnu jezgru stavilo u središte pozornosti svjetskih medija. Naime, upravo je Stradun ove godine bio jedna od lokacija snimanja svjetski poznatog fenomena „Star Wars“ ali snimale su se tu i brojne druge filmske uspješnice i serijali. Iako su Dubrovčani već naviknuli na česta filmska snimanja, svakodnevni đir Stradunom za Ratove zvijezda bio je posebno zanimljiv i obogaćen zvjezdanom holivudskom scenografijom koja je privlačila i stanovnike i goste grada.

dubrovnik hrvatskaPotaknuta upravo bogatom filmskom poviješću Dubrovnika, mlada ekipa filmaša i zaljubljenika u film pokrenula je novu filmsku manifestaciju  „Tišina molim! Film i Dubrovnik se vole…“. U zadnjih 100 godina ovdje je snimljeno osamdesetak  igranih i animiranih filmova i serija. Jedan od prvih stranih filmova,  kao i prvi film u boji u Hrvatskoj snimljeni su upravo u Dubrovniku.

dubrovnik uveceOsim takozvane sedme umjetnosti, Dubrovnik njeguje svoju kulturu i baštinu, a tijekom godine održavaju se razna umjetnička događanja i manifestacije, od najvažnije i najstarije kulturne manifestacije u Hrvatskoj – Dubrovačkih ljetnih igara, koji prepušta grad umjetnicima na 47 festivalskih dana, preko novijih festivala, do značajnih sportskih i zabavnih događanja i priredbi.

13479611_1130957853634081_976588207_nZanimanje inozemnih gostiju posebno je pobudio Midsummer Scene festival koji na jednoj od najljepših ambijetalnih pozornica – dubrovačkoj tvrđavi Lovrjenac u godini 400. obljetnice Shakespearove smrti prikazuje Hamleta – na izvornom engleskom jeziku te posve inovativno – sa ženom u glavnoj ulozi.

Glazba je bitna odrednica Dubrovnika, pa je tako Dubrovački simfonijski orkestar vrlo aktivan tijekom cijele godine i organizira brojne festivale, od kojih valja istaknuti „Međunarodni festival opernih arija – Tino Pattiera“ u znak sjećanja na svjetski poznatog opernog pjevača, tenora Tina Pattieru veliko i slavno ime europskih i svjetskih opernih kuća prve polovice 20. stoljeća. Po zatvaranju Ljetnih igara, slijedi glazbeni festival – Dubrovnik u pozno ljeto“, a potom i „Jesenji glazbeni moskar“. 

dubrovnik turistiDobra vijest za gastronome je „Good food festival“ – iznimno uspješan projekt Turističke zajednice grada Dubrovnika iz 2014. godine. U višednevnom programu organiziraju se prezentacije kulinarskih specijaliteta tipičnih za dubrovačko podneblje, kušanje regionalnih vina, kulinarske radionice, te ostali programi poput „Večere s poznatim chefom“, radionice pripremanja dubrovačkih slastica i slično.

Rekreativcima bi mogla biti zanimljiva informacija kako je Dubrovnik smješten na vrlo atraktivnom terenu za trčanje, što je prepoznato u posljednje dvije godine otkako se organizira Dubrovački polumaraton. Posebna dvokilometarska utrka s ograničenim brojem sudionika odvija se na dubrovačkim zidinama, dok je ruta polumaratona duga 21.1 km, a završava s ciljem na najljepšem mogućem mjestu – na Stradunu. Omiljena rekreacija u Dubrovniku vjerojatno je ipak plivanje i ronjenje, te ostale morske aktivnosti.

dubrovnik festivalMnogim Dubrovčanima je pak najdraže razdoblje oko Feste svetoga Vlaha, a ovu su godinu u njegovu čast proglasili Godinom svetoga Vlaha, obilježavajući 1700. obljetnicu od parčeve mučeničke smrti.

dubrovnik vestacki snegPosebnu je čaroliju grad pokazao na Dubrovačkom zimskom festivalu, kada je živnuo u neviđenom blagdanskom ambijentu i takav ušao u novu godinu. Iako grad s do sada izraženom sezonalnošću, Dubrovnik je uspio zaokružiti svoju ponudu i obuhvatiti brojim događanjima cijelu godinu. Tražite li raj na Zemlji, tu biste svakako trebali doći…

Fotografije: Vedran Jerinić, Dubravko Lenert i Andro Vlahušić, gradonačelnik Dubrovnika. On je autor sa fotografije sa  Zimskog festivala koja je bila najpopularnija zimska fotka Dubrovnika na društvenim mrežama

Takođe pročitajte

Tampon zona uživo u Nišu: Novi talas patrijarhata i mizoginije na internetu i šta sa njim

Uprkos snažnom talasu ženskih glasova i sve brojnijim inicijativama za umrežavanje žena koje nam omogućava …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.