utorak , 9 avgusta 2022
Izvor: https://www.pexels.com/photo/selective-focus-photography-of-person-holding-turned-on-smartphone-1092644/

Najčešći kvarovi mobilnih telefona

Pametni mobilni telefoni poslednjih godina imaju značajnu ulogu u životu savremenog čoveka.

Brojne aktivnosti za koje je nekada bilo potreban veći broj pomagala i mnogo više vremena, danas se pomoću mobilnog telefona obavljaju u kratkom roku. Upravo u tome se ogleda značaj ovih malih, ali veoma važnih uređaja, te svako od nas želi da svoj pametni telefon što duže očuva u funkcionalnom stanju.

S obzirom na to da su nam mobilni telefoni uvek pri ruci, u džepu ili torbi, pa čak i pored kreveta tokom noći, kao i da ga koristimo nekoliko sati tokom dana, kvarovi nisu retkost. Najsigurniji način za rešavanje problema sa pametnim telefonima jeste servis mobilnih telefona. Stručnjaci iz pozudanog servisa će na najefikasniji način rešiti najraznovrsnije kvarove.

Ipak, cilj svakog korisnika je da do kvarova ne dođe.

Baš iz tog razloga, tekst koji sled,i posvetili smo najčešćim kvarovima mobilnih telefona i dali vam nekoliko saveta kako da pametno rukujete vašim uređajem.

#1 Lomljene stakla i ekrana – jedan od najučestalijih kvarova

Kao što smo već pomenuli, mobilni telefoni su gotovo uvek kraj nas. Baš zato neretko padnu sa visine, završe pritisnuti u džepu, ili ogrebani u torbi pored brojnih oštrih predmeta. Takođe, roditelji dece mlađeg uzrasta neuspešno kriju svoj pametni uređaj od mališana, te se javljaju situacije da dete nenamerno ispusti telefon.

Sve navedene situacije često dovode do istih posledica – lomljene ekrana i stakla na telefonu. S obzirom na to da ekran na pametnim uređajima prekriva celu prednju stranu telefona, u velikom broju slučajeva prilikom pada, jačeg udarca ili pritiska, dolazi do njegovog pucanja.

Kako biste izbegli ovaj slučaj, savetujemo vam da čak i pre kupovine mobilnog telefona, ukoliko ste se već odlučili za model, obezbedite svoj telefon. U zaštiti vašeg telefona pomoći će vam maska za telefon, kao i zaštitno staklo.

Ukoliko se odlučite za pouzdanu i kvalitetnu masku i zaštitno staklo čak i prilikom pada, vaš telefon se neće ošteti, a ako i dođe do oštećenja – ona će biti vidljiva na staklu koje možete zameniti znatno povoljnije od zamene ekrana.

Ako se ipak ne obezbedite na vreme, treba da pronađete pouzdan i povoljan servis telefona, gde će stručnjaci u kratkom roku rešiti vaš problem.

Pomenućemo da popravka ekrana telefona u najvećem broju slučajeva podrazumeva kompletnu zamenu ekrana – stakla i displeja. Kod određenih, uglavnom starijih telefona, moguće je zameniti samo staklo.
Savetujemo vam da o jednom trošku uradite zamenu stakla i ekrana, jer je cenovna razlika minimalna, a na ovaj način dobijate ekran koji optimalno funkcioniše, kao kada ste kupili uređaj.

#2 Slabljenje baterije – zbog čega baterija gubi efikasnost?

Telefon vam se često gasi, baterija se brzo prazni, a sporo puni?

Vreme je za promenu baterije.
Svaka baterija ima vek trajanja koji se meri u cikusima pražnjenja i punjenja, a uglavnom iznosi između 400 i 500 ciklusa, u zavisnosti od modela. Noviji modeli telefona mogu se pohvaliti dužim životnim vekom, ali i boljim kapacitetom baterije.

Dok birate uređaj koji ćete kupiti i istražujete njegove specifikacije, obavezno obratite pažnju i na kapacitet koji je izražen u mAh.

Najsavremeniji uređaji danas, mogu se pohvaliti kapacitetom do čak 5000 mAh.

Izvot: https://www.pexels.com/photo/person-holding-space-gray-iphone-6-17663/

Ipak, prosečnom korisniku, sasvim je dovoljan uređaj sa baterijom oko 4000 mAh.

Još jedna novost na ovom polju poslednjih godina jesu integrisane baterije. Do pre nekoliko godina, bila je ustaljena praksa proizvodnje neintegrisanih baterija koje biste sa lakoćom mogli samostalno da zamenite.

Danas većina telefona ima integrisanu bateriju, prilikom čijeg kvara je neophodna pomoć servisera, s obzirom na to da je proces zamene veoma delikatan.

Da li znate zašto do kvara dolazi?

Jedan od najčešćih razloga slabljena ili potpunog kvara baterije jeste upotreba neadekvatnog punjača. Primetićete da je punjač neadekvatan ako se telefon sporo puni, a na dodir je gotovo vreo. Punjači koje dobijete prilikom kupovine telefona ili oni koje kupite u ovlašćenoj radnji, su najbolja opcija za punjenje.

Iako je baterija vašeg telefona u dobrom stanju, te nemate navedene probleme, savet servisera je da je svakako zamenite nakon dve godine korišćenja, jer je njena snaga tada značajno opala.

#3 Bagovi telefona – softverski problem koji onemogućava funkcionisanje uređaja

Bag telefona je zapravo kolokvijalni naziv za softverske kvarove mobilnog uređaja. Softverski kvarovi predstavljaju sporije funkcionisanje telefona ili pak potpuni gubitak funkcija na operativnom programu zaduženom za pokretanje telefona i aplikacija.

Softverski kvarovi neretko nastupaju usled preopterećenja RAM-a (Random Acceess Memory), odnosno operativne memorije. Ova memorija omogućava optimalno funkcionisanje telefona odnosno korišćenje više aplikacija istovremeno i brzi pristup podacima.

Prilikom kupovine telefona obatite pažnju i na ovaj segment. Prosečnom korisniku dovoljno je 8 GB RAM-a za dobro funkcionisanje uređaja.
Kvarovi na softveru uglavnom nisu krivica korisnika, a najčešći uzrok ovih kvarova je zapravo telefon, odnosno njegov operativni sistem. Ipak, u neku ruku korisnik može uticati na ovaj problem, nesavesnim korišćenjem telefona.

Pre svega, do softverskih problema može doći preopterećivanjem telefona nebezbednim aplikacijama, ili opterićivanjm njegove unutrašnje memorije podacima poput slika i muzike. Takođe, poseđivanje sumnjivih sajtova koji neprimetno skidaju viruse na vaš telefon uticaćete na rad telefona, odnosno znatno ga usporiti.

Naš savet je da pratite ažuriranja softvera koje će vam s vremena na vreme telefon predlagati. Potpuno jednostavnim ažuiranjem softvera kod kuće možete otkloniti greške i doprineti poboljšanju određenih funkcija, a samim tim i korisničkom iskustvu.

Ukoliko bagovi onemogućavaju rad telefona ili ga znatno otežavaju, savetujemo vam da posetite servis, te prepustite rešavanje ovog problema iskusnim serviserima.

Nadamo se da vam je naš tekst pružio korisne savete i upoznao vas sa najčešćim kvarovima mobilnih telefona, te da ćete sada biti spremni da predupredite ovakve situacije.

Takođe pročitajte

BAJAGA zatvorio prvo veče Vinskog bala u Vlasotincu

Pripremom vinogradarske janije u kotliću pored Vlasine, započela je juče dvodnevna manifestacija Vinski bal. Spremali …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.