Ako želite da sačuvate ukus i boju leta za sumorne zimske dane predlažemo vam “Nedin džem od kajsija” koji se brzo pravi bez dodataka konzervansa samo voće, šećer i malo alkohola.
Po Nedinom receptu potrebno je za pet kilograma voća potrebno je 3,5 kilogama šećera i 100 ml alkohola. Kajsije je samo prepolove i izvade im se koštice a zatim se preliju alkoholom i šećerom. Kada smesa proključa neprekidno se meša 20 do 25 minuta a zatim se skine sa vatre i meša još 20 minuta.
Džem se sipa u zagrejane tegle koje se dobro zatvore i okrenu se na poklopac dok se ne ohlade.
Bogate vitaminima i mineralima, kajsije jačaju odbranu organizma od bakterijskih infekcija, podstiču obnovu oštećenih tkiva i razvoj zuba i kostiju, korisne su za poboljšanje vida. Zbog izuzetne zastupljenosti beta-karotena, kajsija ima blagotvorne efekte na srce, jer utiče na snižavanje lošeg holesterola u krvi, kao i na neke druge bolesti. Kajsije su bogate i biljnim vlaknima koja podstiču rad organa za varenje. Zahvaljujući celulozi i pektinima, imaju blago laksativno dejstvo, dok uzete pre glavnog obroka stimulišu metabolizam. Zbog visokog sadržaja gvožđa preporučuju se anemičnim osobama, radi povećanja hemoglobina.
Kade se osuše menja im se procenat šećera tako da se ne propučuju gojaznim osobama. Ali, ako ste zdravi i vredni možete napraviti džem koji je sigurno zdraviji slaktiš ili namaz od industrijskih prerađevina.