četvrtak , decembar 12 2019
Početna / KATEDRA / Najbolji nastavnici bivše Juge u zajedničkoj misiji

Najbolji nastavnici bivše Juge u zajedničkoj misiji

Obrazovnu mrežu najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije ANN EX YU pokrenule su finalistkinje Global Teacher Prize-a i ambasadorke Varkey fondacije Vesela Bogdanovik iz Makedonije i Željana Radojičić Lukić iz Srbije.

Za nepunu školsku godinu njihova ideja je dobila zamah i podršku na prostoru cele bivše Jugoslavije, a u realizaciji ovog poduhvata koji promoviše udruživanje prosvetnih radnika, afirmisanje obrazovanja i entuzijazma uključili su se i suosnivači iz bivših republika Jugoslavije i već dve generacije najboljih nastavnika.
Asocijacija se širi i raste sa namerom da učini značajne pomake na obrazovnom nebu regiona kroz saradnju i razmenu ideja i resursa u sferi obrazovanja i vaspitanja. Namera svih članova Asocijacije jeste da se poveća vidljivost prosvetarske misije i snage na obrazovnoj mapi sveta.

Put ka tom cilju vodi preko stvaranja bolje medijske slike o učiteljskoj profesiji putem promocije i afirmacije primera najboljih učiteljskih praksi iz učionica, lokalnih zajednica, preko angažovanja na nacionalnim i međunarodnim projektima koji su u skladu sa ciljevima održviog razvoja UN.
Asocijacija je otvorena i rada svim novim entuzijastima i predanim tvorcima bolje budućnosti, jer baš to jeste misija i posao svakog člana prosvetne zajednice.
Za članstvo se aplicira popunjavanjem upitnika na sajtu Asocijacije http://najboljinastavnici-ex-yu.weebly.com/.

Upitnikom se vrednuje rad svih u nastavničkoj profesiji kroz dvadeset sedam kategorija, odnosno stvaki. Svi koji ispunjavaju deset kriterijuma postaju članovi Asocijacije, a oni koji argumentuju svoje doprinose prosvetnoj misiji u petnaest kategorija postaju nosioci titule Najbolji nastavnik, a zatim mogu napredovati ka tituli Nastavnička zvezda.
Obrazovna mreža najboljih nastavnika do sada je organizovala dve regionalne konferencije na kojima su proglašeni laureati titule Najbolji nastavnici. Prva je bila 1. i 2. marta u Skoplju, a druga od 30. maja do 2. juna u Budvi.
Treća konferencija će biti organizovana u Srbiji.

Drugoj konferenciji koja je organizovana u Crnoj Gori prisustvovalo je četvoro niških nastavnika: Olivera Arizanović iz Ekonomske škole, Dijana Jovanović iz OŠ “Кralj Petar I“, Aleksandar Stojković iz OŠ „Sreten Mladenović Mika” i naš pesnik i nastavnik Vlasta Cenić iz OŠ “Vuk Кaradžić“ iz Doljevca.

Impresije donete sa ovog događaja su više od saznanja i razmene iskustava tokom konferencije. Osnovna misao svih koji su učestvovali na ovom skupu jeste da je moć i polet ovog emotivnog susreta vanserijsko nadahnuće za svakog ko je u ovoj velikoj, a prilično skrajnutoj profesiji. Ne samo da se saznavalo, nego se ovom prilikom inspirisalo i nadhnjivalo i emotivno rehabilitovalo osećanje da je čovek, onaj Čovek sa velikim Č, koji zna da se samo kroz davanje dobija i da, naravno, znanje raste kada se deli.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

Pri dan je bio rezervisan za plenarni skup i upoznavanje novih članova, a drugi je priča koja teško može stati u priču. Počeo je svečarskom i festivalskom atmosferom na starom gradu, folklornim nastupima i umetničkim prformansima, koje su nastavnici domaćini pripremili sa svojim učenicima. Nastavljen je poster prezentacijama o primerima dobre nastavničke prakse.
U tom delu je ekipa Nišlija imala značajan udeo jer su se Olivera Arizanović iz Ekonomske škole, Vlasta Cenić iz OŠ “Vuk Кaradžić“ iz Doljevca i Aleksandar Stojković iz OŠ „Sreten Mladenović Mika” našli među 37 izabranih kandidata za poster prezentaciju od oko 130 prijavljenih, a zatim su njihove poster prezentacije ušle i u grupu nagrađenih.
Taj drugi dan je bio vrlo dinamičan i nastavljen je radom po grupama, koje su formirane slučajnim izborom i tako bile satavljene od predstavnika iz različitih zemalja regiona, sa zadacima koje je trebalo ispuniti upoznavanjem istorije i znamenitosti Budve.
Istraživački zadaci su vodili učesnike kroz muzeje, galerije do spomenika, arheoloških nalazišta i plaža. Sve je trebalo još spakovati u knjigu utisaka do kraja večeri.
Treći dan je protekao u konferencijskom ambijentu hotela Budva u isto tako sjajnoj atmosferi koja je imala umetničke, zvanične i stručne segmente, a finalni momenat je bio ceremonijal proglašavanja najboljih nastavnika i primopredaja organizacijske zvezde sledećim domaćinima.

Sledeći domaćin je Republika Srbija i nadamo se da će i naša domaćinska uloga imati sjaj prethodnih dveju u koje su se aktivno uključila ministarstva prosvete i prosvetne zajednice i organizcije, kao i gradovi domaćini.
Verujemo u slogan Asocijacije prema kome svako može sijati zbog sebe, ali i svetleti za sve nas.

Takođe pročitajte

“Mala dela su velika stvar” – akcija prikupljanja namirnica za najugroženije

U okviru kampanje „Mala dela su velika stvar“ koja traje do 15. decembra u svim …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.