Foto: Davorin Dinić

Najbolji gradovi za život jedne porodice

Danas je migracija ljudi zastupljenija nego pre, pa se veoma često pojedinci, ali i čitave porodice odlučuju na otpočinjanje nove životne etape u drugom gradu.

Nekada je razlog za selidbu dobra poslovna prilika, a nekada jednostavno kvalitetni životni uslovi koje grad ima da ponudi. Pojedinci će se možda lakše uklopiti u novu sredinu, ali kada imamo porodicu, prioriteti nam se znatno razlikuju. Veći gradovi nesumnjivo nude više mogućnosti i svojim prednostima zadovoljavaju, kako studente i ambiciozne mlade parove, tako i porodice sa decom. Sa druge strane, gradska sredina ima i svoje mane, poput saobraćajne gužve i buke.

Međutim, Srbija će svojom ponudom zadovoljiti i one koji su vole mirniju sredinu, a istovremeno žele da budu u centru dešavanja i pruže deci kvalitetno obrazovanje i ispunjeno odrastanje.

Niš – centar juga Srbije

Niš je najrazvijeniji grad na jugu zemlje, a treći je po veličini nakon Beograda i Novog Sada. Idealan je za one koje su ljubitelji mirnije sredine, jer je ipak manje haotičan, a ima sve odlike razvijenog grada. U pogledu obrazovanja, Niš raspolaže sa preko deset različitih fakulteta, što ga čini odličnim izborom za sve buduće studente. Veliki broj zelenih površina i parkova predstavljaju dodatnu prednost, a porodice sa decom kao glavnu atrakciju ističu Nišku tvrđavu i prostrano dečije igralište.

Zahvaljujući svom specifičnom geografskom položaju, Niš može da se pohvali neverovatnim prirodnim okruženjem, a Jelasnička klisura i Suva planina su najpopularnija vikend izletišta. Ni kulturno-umetnički sadržaji nisu zapostavljeni, pa je tako Niš domaćin najpoznatijeg filmskog i muzičkog festivala. Deca zabavu mogu pronaći u tradicionalnom Lutkarskom pozorištu koje dugi niz godina animira sve najmlađe posetioce.

Beograd i prednosti najvećeg grada

Prestonica se definitivno nalazi u vrhu liste kada su u pitanju mogućnosti koje pruža porodicama sa decom, ali i svima onima koji su željni novih poslovnih prilika i klasičnih gradskih dešavanja. Beograd je stecište omladine, jer nudi širok izbor kvalitetnih studijskih programa i dobre zabave, po čemu je nadaleko poznat. Sa druge strane, sadržaji za najmlađe su raznoliki, pa ćete vašem mališanu u svakom trenutku prirediti zanimljivo iskustvo. Bogat repertoar u bioskopima, pozorištima i muzejima olakšaće vam svaki vikend i ulepšati trenutke sa klincima.

Tržište nekretnina je izuzetno dinamično, a prodaja stanova koju Beograd poslednjih godina beleži, izuzetno je visoka. Neke od popularnijih lokacija za život porodica jesu Voždovac, Novi Beograd i Zvezdara.

Vojvođanska prestonica kulture

Mnoge porodice se odlučuje na preseljenje u Novi Sad jer ima bogat sadržaj, a neuporedivo je mirniji u odnosu na glavni grad naše zemlje. Univerzitetski grad sa bogatim kulturno-istorijskim nasleđem svojim specifičnim šarmom privlači pojedince različitih uzrasta. Porodicama je primamjiv zbog velikog broja parkova i igrališta, ali i aktivnosti koje se deci pružaju.

Pozorište mladih i gradski bioskopi nude interesantan sadržaj za najmlađe, a roditelji kao omiljena mesta za vikend sa mališanima navode plažu Štrand, Novosadski kej, kao i mnogobrojne parkove. Jedna od najpoznatijih dečijih manifestacija Zmajeve dečije igre održava se upravo u Novom Sadu, tako da slobodno vreme vaših mališana u ovom gradu može biti u svakom trenutku kvalitetno ispunjeno. Jugovićevo, Limani i Novo naselje su se izdvojili kao privlačne lokacije za kupovinu nekretnine porodica sa decom.

Subotica – mesto koje pruža napredak

Ovaj vojvođanski grad, osim što je poznat po čuvenoj secesiji, odnedavno postaje i stecište uspešnih kompanija. Sa tim u vezi, primamljive poslovne prilike privlače veliki broj pojedinaca i porodica, koji zbog novog angažmana odlučuju da se nastane u Subotici. Poslednjih godina, akcenat je stavljen na razvoj IT industrije, pa se tako mladima u ovom gradu nudi kvalitetan obrazovni program u sferi računarskih nauka i informacionih tehnologija.

Poznato izletište Palić omiljena je lokacija za kratku vikend avanturu svih Subotičana, a deci je posebno atraktivna poseta istoimenom zoološkom vrtu. Ne sumnjamo da će vas očarati spontanost i lepota ovog grada, a ukoliko volite manje dinamična mesta, onda je Subotica pravi izbor za vas.

Svaki od ovih gradova jedinstven je na svoj način, a svojim mogućnostima i sadržajima, predstavljaju idealno mesto za život jedne porodice. Obezbedite vašim mališanima najbolje prilike i kreirajte nezaboravne zajedničke trenutke.

Takođe pročitajte

Skin cycling, samo trend ili dobra rutina?

Društvene mreže su zatrpane ovim terminom, a sve više je zagovornika ove rutine kao najboljeg …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.