Najbolje od tradicije na drugom festivalu “Ukusi juga”

Više od 60 izlagača učestvuje na dugom festivalu hrane i pića Ukusi juga u Vlasotincu. Ova jednodnevna manifestacija okupila je proizvođače hrane i pića, udruženja i turističke poslenike sa juga Srbije.

Ovo je prilika da predstavnici naše turističke privrede podele iskustva sa ostalim predstavnicima sa teritorjije južne Srbije. Biramo najreprezentativniji proizvod Vlasotinca i regiona, kao i južnjačku korpu ukusa, a edukativni deo manifestacije tiče se predavanja o načinu oživljavanja sela i zadruga, pristupu fondovima, kategorizaciji objekata i drugim zanimljivim temama.” – rekla je v.d.direktora Turističke organizacije opštine Vlasotince Nataša Đokić Živković.

This slideshow requires JavaScript.

Poseta je kao i prošle godine bila velika, a među gostima su se našli i Bugari i Makedonci. Pored toga, organizatori su izrazili želju da ovaj festival doprinese kreiranju imidža gastronomske ponude juga Srbije.
Tokom trajanja festivala održane su edukativne radionice tokom kojih su se mladi upoznali sa zdravim načinom ishrane. Udruženje Eneka je predstavilo primere dobre prakse razvoja malih biznisa i dostupne fondove. Posebna pažnja je posvećena predavanju o osnivanju zadruga u cilju oživljavanja sela.
Na ovoj manifestaciji učestvovale su Trgovinsko-ugostiteljska škola Leskovac i Tehnička škola Vlasotinc. One su tom prilikom predstavile svoje programe dualnog obrazovanja.
Ovoga puta muzičko zabavni program je počeo plesom boginja vina u koreografiji Dalibora Kocića, a potom je nastupio i duo Di Mađore. Da bi manifestacija bila što zanimljivija posetiocima organizovana je i velika nagrada igra za njih.

Na festivalu je pored pomenutih škola učestvovala i Mlekarska škola iz Pirota. Prehrambena industrija “Moravka Pro” predstavila je svoj proizvodni program, ali je i sve učesnike i posetioce festivala poslužila svojim kafekaficama, među izlagačima su bili: Destilerija Trivulesk, mlekara “Rosica”, poslastičara “Komarica plus”, Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom CHRONO DOO, Udruženje građana “Loza”, UG “Osmeh”, UG “Zavičaj” iz Suvojnice, Gljivarsko udruženje “Rujnica”, Udruženje crveno blago “Lokošničke paprike”, Poljoprivredno gazdinstvo Nele Petković “Kruševica”, Pčelarsko- voćarska zadruga “Med i voće”, Ekološko društvo “Eko Vlasina”, Dragan Pejčić Brke izložio je više vrsta sireva i vurde iz sopstvene proizvodnje, radionica za proizvodnju kolača “Čokoladne vanilice” iz Bobišta, Budimirka Stefanović izložola je svoju zimnicu, bio je tu “Marinin med” Marine Petković, raznovrsni proizvodi Slavice Đorđević, Zdrava hrana MTS, Faktori M Niš…

Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Gejzer” iz Sijarinske banje predstavila je svoje ponude i turističku ponudu opštine Medveđa, kao i vode sa svojih lekovitih izvora.

Na štandovima pića ovoga puta bila je Vinarija Popović, Vinarija Tatjane Mitić, Kozarački dukat, Aleksandrovačka župa, Poljoprivredno gazdinstvo “Gaga”.
Organizaciju festivala “Ukusi juga” podržala je opština Vlasotince a pomoć u organizaciji je stigla od Kulturnog centra Vlasotince.
Tokom trajanja festivala veliki broj Vlasotinčana je obišao štandove. Kupovalo se, uživalo u ukusnoj hrani i dobrom vinu. Ukusi juga zahvaljujući ovoj manifestaciji ipak neće biti zaboravljeni.

Orgaizator festivala je Turistička organizacija opštine Vlasotince, uz pomoć Kulturnog centra Vlasotince i udruženja koja deluju na teritoriji naše opštine.

Ovaj sadržaj je deo projekat koji je sufininsirala opština Vlasotince. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Takođe pročitajte

Počinje veliko finale takmičenja „Pekarijada“ 2023.

Posle letnje pauze, nakon završetka prvih kvalifikacija, nastavlja se nacionalno takmičenje za najboljeg profesionalnog i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.