četvrtak , 9 decembra 2021

Najavljuje se renoviranje kompleksa spomenika Ćele kula

Užurbano se priprema renoviranje dela najvažnijeg i najposećenijeg istorijskog kompleksa u Nišu. Zbog specifičnosti objekta radiće se samo dvorište, fasada kapele, prilaz lokalitetu.

U bici na Čegru nadomak Niša 1809. godine ubijeno je 10.000 Osmanlija, što je bio nezapamćen poraz carske vojske. U znak odmazde, a i da bi opravdao svoj poraz, Huršid paša naredio je da se glave poginula 952 srpska vojnika oderu, napune slamom i pošalju za Carigrad, dok je lobanje zazidao u istočnom delu Niša. Nišlije su krišom skidali lobanje i sahranjivali ih po hrišćanskim običajima, tako da ih je ostalo 58, a za jednu od njih se pretpostavlja da je pripadala Stevanu Sinđeliću.

Direktor Turističke organizacije Niša Uroš Parlić podseća na to da, počev od francuskog pesnika De Lamartina do običnih turista, a takvih je prošle godine bilo više od 40.000, Ćele-kula nikog ne ostavlja ravnodušnim.

 

Na listi najvećih svetskih čuda napravljenih od kostiju uglednog časopisa “Mental floss”, gde su i “Kutna Hora” crkva od kostiju u Češkoj, kapela “Dos ossos” u Portugalu i crkva u San Francisku, Ćele-kula je dobila prvu poziciju. U opisu se za Ćele kulu navodi da je “korišćenje lobanja neprijatelja da bi se sagradila kula šalje snažnu poruku, ističe Parlić.

Vršilac dužnosti direktora Narodnog muzeja Nenad Spasić pojašnjava da se objekat sastoji iz dva dela – kule koju je sazidao turski paša i kapele koju je projektovao Dimitrije Leka.

Gradonačelnik Darko Bulatović kaže da su svesni toga kakvo blago imaju u duhovnom i materijalnom smislu, kao i da će ove godine početi veliko sređivanje i renoviranje tog kompleksa.

“Zbog specifičnosti objekta koji je pod zaštitom države, možemo intervenisati samo u delu dvorišta i na fasadi kapele, pa ćemo tako sanirati oluke i prilaz objektu – kaže Bulatović, i dodaje da je ovaj objekat velika odgovornost ne samo zbog privlačenja turista, nego i zbog istorijskog nasleđa.

Grad u kome živimo je ceo muzej, ali nas je Ćele-kula fascinirala zbog svoje poruke – kažu turisti iz Londona koji obilaze Srbiju.

Vodiči u Ćele-kuli Sandra, Tamara i Marko ističu da stranci ostaju bez reči kada saznaju na koji način su te lobanje tu završile, kao i da su prave. Takođe, neverovatna im je i cena ulaznice – 300 dinara, odnosno to da za manje od tri evra mogu obići ovakav spomenik. Inače, cene ulaznice variraju od 150 do 200 dinara za decu i grupne posete, odnosno 300 za odrasle.

Ćele-kula je najposećeniji lokalitet u Nišu i za poslednje tri godine broj poseta je udvostručen. Logor na Crvenom krstu prošle godine je posetilo 20.000 turista, Medijanu 9.600, a Sinagogu 6.100.

Takođe pročitajte

Strategije za mlade Grada Niša za period 2021. – 2026. godine i Akcioni plan za njeno sprovođenje

Grad Niš nedavno je pokrenuo proces izrade Strategije za mlade Grada Niša za period 2021. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.