Nagrađeni najbolji studenti za jubilej škole

Svečanom akademijom i podelom diploma obeležena je četrdesetogodišnjica postojanja i rada jedine prokupačke visokoškolske državne ustanove, Visoke poljoprivredno-prehrambene škole strukovnih studija u Prokuplju.

Govoreći o radu u proteklih 40 godina, direktor VPPŠ dr Dejan Davidović istakao je njen veliki doprinos u razvoju i unapređenju poljoprivrede.

„U protekle četiri decenije diplome inženjera poljoprivrede steklo je oko tri hiljade studenata. Svojim znanjem, svakodnevnim usavršavanjem i radom dali su ogroman doprinos razvoju svih grana poljoprivrede u Toplici i na jugu Srbije. Nastavni program i rad škole, koja je sa radom počela 1977. godine, pratio je promene u obrazovnom sistemu i prilagođavao se novim tehnologijama u svim oblastima poljoprivrede, izjavio je Davidović i dodao da u školi na osnovnim i specijalističkim studijama trenutno studira oko 800 studenata, radi 39 profesora, od kojih su 27 doktora nauka.

Čestitajući jubilej školi, predsednik Opštine Prokuplje Aleksandar Simonović istakao je njen ogroman značaj u protekle četiri decenije.

„Značaj ove obrazovne ustanove za lokalnu samoupravu je taj što je poljoprivreda najznačajnija privredna grana i što se direktno i indirektno njom bavi oko 70 odsto stanovništva prokupačke opštine. Dosadašnju dobru saradnju treba podići na još viši nivo kroz zajedničko učešće na domaćim i međunarodnim projektima iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u cilju unapređenja poljoprivredne proizvodnje i u interesu građana Prokuplja, rekao je Simonović.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu radiće se na izradi Strategije ruralnog razvoja i razvoja poljoprivrede na teritoriji prokupačke opštine za narednih 10 godina.
Simonović je podvukao da će se ovom strategijom trasirati put razvoja poljoprivrede i da nam je zbog toga neophodno znanje, stručni, mladi i obrazovani ljudi, kakvi se školuju u ovoj jedinoj prokupačkoj visokoškolskoj državnoj ustanovi.

„Kao odgovorna vlast odlučili smo da novčano sa po 20 hiljada dinara i lepom knjigom nagradimo tri najbolja studenta. Ove nagrade biće dobar primer njihovim vršnjacima i podstrek da i oni marljivo i vredno uče i rade u narednom periodu, rekao je Simonović.
Nagrade su dobili Sandra Vasić iz Knjaževca, Klaudija Stavrić iz Podine-Žitorađa i Ivan Pantić iz Niša.

Narodni poslanik i član Odbora za poljoprivredu u Skupštini Srbije Milija Miletić iz Svrljiga naglasio je veliki doprinos škole za poljoprivredu na jugu Srbije u protekle četiri decenije.

„Poljoprivredi, a samim tim i školama koje obrazuju stručnjake za ovu granu privrede, u narednom periodu posvetiće se veća pažnja. Nove tehnologije i njihova primena u praksi traži obrazovane i stručne kadrove koji će doprineti ruaralnom razvoju i razvoju poljoprivrede u nedovoljo razvijenim krajevima, izjavio je Miletić istakavši da je dobro što se u školi obrazuju kadrovi iz mnogih gradova jugoistočne Srbije.
Na svečanosti je 160 studenata dobilo diplome. U bogatom kulturnom programu učestvovao je Crkveni hor Sveti Prokopije.

Takođe pročitajte

17 horova iz 12 zemalja na Međunarodnom festivalu duhovne muzike “Muzički edikt” u Nišu

U niškom Sabornom hramu Silaska Svetog duha na Apostole i na platou ispred Svetosavskog doma …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.