četvrtak , 19 maja 2022

Nagrađene pesme, priče i video-klip na prizrensko-timočkom dijalektu

Pobednici Konkursa za najbolju kratku priču, pesmu i video klip na prizrensko-timočkom dijalektu pokazali su svojim delima sav kolorit i emocije jezika koji mnoge van ovog govornog područja asocira na nedostatak obrazovanja, utisak je sa sinoćnje dodele nagrada u galeriji na vlasotinačkom keju.

„Vašar u Vlasotince“, autora Milene Stefanović učenice Tehničke škole u Vlasotincu, najbolja je kratka priča pristigla na konkurs, po oceni žirija. Drugo mesto osvojio je Veljko Vidojević iz OŠ „8.oktobar“, a treće Tamara Milošević iz OŠ „25.maj“ u Donjoj Lopušnji. U kategoriji pesama, pobedila je pesma „K’d d’n počinje“ Petra Takića, učenika gimnazije „Stevan Jakovljević. Druge su Anastasija Spasić i Bojana Jovanović, OŠ „Dositej Obradović“ u Svođu, kao koautori, a treće mesto pripalo je Nedici Mitrović iz OŠ „Vuk Karadžić“ u Tegošnici. Jedini nagrađeni video klip je „Priča od moju čaršiju“ Stefana Tasića, učenika vlasotinačke gimnazije.
Pohvale za video pripale su i OŠ „Braća Milenković“ u Šišavi, Tehničkoj školi za desetominutni film, snimljen mimo konkursa, kojim je i počela dodela nagrada, a za pesmu, odnosno priču, pohvaljeni su Jana Dilberović učenica gimnazije i Pavle Takić iz OŠ „Siniša Janić“.
Konkurs je deo aktivnosti u okviru projekta Dijalek(a)t koji sprovodi opština Vlasotince, a sufinansira Vlada Srbije preko Ministarstva kulture i informisanja.
Projekat prati dogradnja i rekonstrukcija zgrade Kulturnog centra, a u narativnom delu cilj nam je bio da podstaknemo mlade ljude da stvaraju na dijalektu i da se ne stide svog govora” – rekla je projektni menadžer Maja Marković.
U okviru projekta do sada su objavljeni Antologija savremene poezije na prizrensko-timočkom dijalektu i Vlasotinački kuvar, takođe na dijalektu.

Takođe pročitajte

Besplatan program Nišvila za „Noć muzeja 2022“

Nišville jazz festival će tradicionalno i ove godine obeležiti manifestaciju „Noć muzeja 2022“ u sredu, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.