OŠ "Radoje Domanović" Foto: "Nađi Raula"

Nagrada za instituciju godine OŠ „Radoje Domanović“ iz Niša

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“ donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti institucija godine podele Matematička gimnazija u Beogradu i OŠ „Radoje Domanović“ iz Niša.

Nagrada se ovim školama dodeljuje „Za izvanredne rezultate na polju razvoja i promocije nauke i obrazovanja u Republici Srbiji“
Sa druge strane, specijalno priznanje dodeljuje se Danici Vukajlović, studentkinji doktorskih studija na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu i to „Za izvanredne rezultate postignute na polju nauke i obrazovanja i za pozitivno predstavljanje mladih u Srbiji“.

Mlada Jovana Glidžić, učenica OŠ „Stefan Nemanja“ dobija specijalnu nagradu „Za izvanredne rezultate postignute u oblasti kulture i umetnosti i za promovisanje pravih vrednosti među mladima“.

This slideshow requires JavaScript.

Matematička gimnazija je jedinstvena srednja škola u našoj zemlji za talentovane učenike u oblasti matematike, informatike i prirodnih nauka. Osnovana je 1966. godine, a od 2004/2005 obuhvata i dva završna razreda osnovne škole.

U dosadašnjem periodu Matematičku gimnaziju završilo je gotovo sedam hiljada učenika. Neki od njih su sada profesori na Beogradskom univerzitetu, ali i na drugim univerzitima širom sveta. Mnogi su ostvarili prestižne naučne karijere, smatra se da je Škola dala preko 500 doktora nauka. Drugi su uspešni u radu u velikim svetskim kompanijama, ali i u brojnim računarskim centrima i institutima. Brojni učenici postali su i profesori u Matematičkoj gimnaziji. Na međunarodnim olimpijadama učenici Matematičke gimnazije su osvojili preko 600 medalja, što je redak, ako ne i jedinstven uspeh jedne škole u svetu.

Pored izuzetnog uspeha u oblasti matematike, fizike, informatike i astronomije, učenici Matematičke gimnazije su uspešni i u drugim oblastima: osvajaju nagrade na republičkim takmičenjima iz srpskog jezika i književnosti, istorije, šaha, a takođe osvajaju prestižne nagrade u glumi, recitovanju, sportu, multimedijalnim prezentacijama, debatovanju itd.

OŠ “Radoje Domanović“ jedna je od najstarijih centralnih gradskih škola u Nišu. U nju idu deca sa teritorije strogog centra grada, ali i deca iz velikog romskog naselja. Njima se poklanja posebna pažnja (kroz različite projekte i putem pojačanog individualnog rada).

Povodom stogodišnjice škole Skupština grada je uložila ogroman napor i sredstva za renoviranje škole. Uslovi rada su toliko poboljšani da se neki delovi škole ne mogu prepoznati.

Učenici ove škole postižu izvanredne rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, a u ovo je prva škola u Nišu u kojoj učenici i profesori nose uniforme. Škola je nosilac brojnih gradskih i državnih odlikovanja poput nagrade „11.januar“, Svetosavske nagrade i sl.

Danica Vukajlović je doktorant prve generacije studenata na studijskom programu doktorskih akademskih studija Upravljanje rizikom od katastrofalnih događaja i požara koji je osnovan uz podršku EU kroz program ERASMUS +.

Kao doktorant pokazala je izuzetne rezultate u oblasti naučnog i istraživačkog rada, položila sve ispite u roku, sa trenutnim prosekom 10,00.
Svoje prvo radno iskustvo stekla je kroz program prve šanse koji je organizovao Grad Novi Sad, u Gradskoj upravi za imovinu i imovinsko pravne odnose. Autorka je velikog broja naučnih radova.

Sa druge strane, Jovana Glidžić je pravi dragulj Grada Niša. Kažu da je njen hobi čitanje, a ljubav pisanje. Još kao đak prvak izdvojila se svojim talentom. Njen prvi uspeh je pesma pohvaljena na Republičkom literarnom konkursu „Aplauz za knjigu“. Na brojnim konkursima i takmičenjima, Jovana biva prva, a u avgustu 2019. počela je sa radom prva Akademija „Saradnici sunca“, sedmodnevni stvaralački kamp namenjen mladim talentovanim pesnicima iz cele Srbije. Do sada je osvojila preko 60 nagrada na raznim književnim konkursima širom Srbije i regiona. Pored pisanja, bavi se i humanitarnim radom.

Podsetimo, nagradu dodeljuje H.O. „Nađi Raula“ uz podršku ITKonekt-a. Dobitnicima će nagrade biti uručene u ponedeljak, 15.novembra na svečanosti u Nišu.

Objavljivanjem dobitnika Nagrade „Svetislav Milić – mladima od srca“ u oblasti institucija godine i specijalna priznanja, zatvorena je nedelja objavljivanja imena laureata ovogodišnjih nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“.

 

Takođe pročitajte

Dela Petra Čuja u poljima lavande u Tamnjanici

Polja lavande u Tamnjanici 29.juna po četvrti put biće galerija na otvorenom a svoja dela …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.