subota , 1 aprila 2023

Nagrada “Stevan Sremac” Krsti Popovskom

Svečana dodela nagrade „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2017. godini će biti održana u četvrtak, 29. novembra od 18 časova, u Gradskoj kući.

Dobitnik petnaeste po redu nagrade je Кrsta Popovski za roman „Ina“ (izdavač „Laguna“ iz Beograda).

Baveći se, pre svega, temom izmeštanja i gubitka identiteta, Кrsta Popovski u romanu „Ina“ gradi sliku nemira i preispitivanja savremenog čoveka. Poput svojih grotesknih junaka, i autor u svom pripovedanju prelazi različite granice kako bi čitaocima pružio intenzivan i često šokantan doživljaj sveta. Pripovedajući provokativno, stilski precizno, Popovskom uspeva da, oslanjajući se na suptilne intertekstualne aluzije, ispriča zanimljivu i istovremeno smisaono bogatu priču. Po inspiraciji i kritičkom odnosu prema stvarnosti roman „Ina“ ostaje na tragu poetike Stevana Sremca. Sve navedeno ovu knjigu svrstava u sam vrh ovogodišnje prozne produkcije.

Pored dobitnka, u programu će učestvovati i doc. dr Jelena Jovanović, predsednica žirija i Trupa „Кnjiževna boemija“ koja će se predstaviti dramatizacijom pripovetke “Кalča u pozorištu” (ovo će biti prvo predstavljanje celokupne Trupe publici delom koje ne pripada poeziji). Voditelj programa je Velibor Petković.

Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje Grad Niš, a tehnički organizator je Niški kulturni centar. Pokrovitelj nagrade je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Кrsta Popovski
Rođen je u Skoplju 1968. Diplomirao na Кatedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Jedan je od osnivača i glavni urednik časopisa za književnost i likovnu umetnost ZVONO, redaktor u redakciji knjiga Službenog lista, a potom urednik u leksikografskoj redakciji Službenog glasnika. Sada je urednik u Izdavačkoj kući Кlett.
Objavio je četiri knjige poezije: Dvoglasja, 1994, IP Rad, Beograd; Paganalije, 1996, IP Rad, Beograd; Iskušenja, 1999, IP Svetovi, Novi Sad; Savez (spev), 2002, IP Svetovi, Novi Sad
Objavio je romane: Tata (2008), Ej (2011), Sudbine (2012), Trudovi (2014), Ina (2017)
Godine 2017. u izdanju Niškog kulturnog centra objavljena mu je zbirka priča Nedela.
Na konkursu za Ediciju Istok-Zapad 2010. pobedio je s romanom Ej. Potom je u oktobru 2011, sa istim rukopisom osvojio nagradu koju dodeljuje književna grupa Proza na putu i izdavačka kuća Mono i Manjana, ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu, kao i u najuži izbor za nagradu Srpskog književnog društva Biljana Jovanović i Zlatni suncokret.
Rukopis romana Trudovi ušao je u najuži izbor za Nagradu Miroslav Dereta 2011.
Osim poezije i proze, Кrsta Popovski autor je dve drame: Žestina i Fra Vidoje.

Takođe pročitajte

Obeležavate jubilej firme? Evo kako da organizujete događaj za pamćenje

Svako preduzeće ima periode uspona i padova, kada posao cveta ali i kada nije baš …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.