nedelja , 4 decembra 2022
Sargaško more

Nagrada Niškog salona Mariji Dragojlović i ciklusu „Sedam mora“

Кomisija u sastavu Tatjana Perevalov, dizajner tekstila i profesor u Umetničkoj školi u Nišu, Emilija Ćoćić Bilić, kustos i direktor Galerije SLU Niš i dr Nikola Marković, docent na Fakultetu umetnosti u Nišu, donela je jednoglasnu odluku da nagrada Niškog salona ove godine bude dodeljena Mariji Dragojlović, u selekciji muzejskog savetnika Julke Marinković.

Umetnica se nagrađuje za izložena dela: Sargaško, Mramorno i Crno more iz ciklusa „Sedam mora“. Radovi su nastali tokom prošle i ove godine, kada je svet suočen sa krizom, pandemijom, izlolacijom, a Marijini horizonti posmatraču nude oazu mira, tišine, spokoja. Iako strogo geometrijski određeni , daju slobodu i mogućnost promišljanja o novoj realnosti.

Po rečima selektorke izložena dela odaju utisak tišine, mirovanja, praznine i ponitanja u dubine smisla današnjeg otuđenog sveta. „Ispod naizgled mirne površine, atmosfera u njima deluje napeto i zgusnuto“, ističe Julka Marinković.

Marija Dragojlović rođena je 1950.godine u Jugoslaviji. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde živi i radi. Imala je više samostalnih izložbi , izlagala na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

This slideshow requires JavaScript.

 

Dobitnica je više nagrada, među kojima su nagrade za slikarstvo Oktobarskog salona 1984. i Memorijala Nadežde Petrović 1984, nagrada iz Fonda „Ivan Tabaković“ 2007, „Politikina“ nagrada iz Fonda „Vladislav Ribnikar“ 2010. i nagrada „Sava Šumanović“ 2016.godine.
Dela joj se nalaze u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Narodnom muzeju, Muzeju grada Beograda i Muzeju Cepter, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banja Luci, Narodnom muzeju u Somboru, Narodnom muzeju u Кruševcu, Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, Galeriji savremene umetnosti u Zrenjaninu, Narodnom muzeju u Vranju, Savremenoj galeriji u Aranđelovcu, Galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, kao i privatnim kolekcijama.

Izložbu Niški salon 12/2 Galerija savremene likovne umetnosti Niš priređuje šesti put i ona predstavlja dijalog i razmenu mišljenja i dvoje selektora kroz radove 12-oro umetnika. U selekciji Julke Marinković, muzejskog savetnika u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku našli su se umetnici : Marija Dragojlović, Ljiljana Šunjevarić, Кatarina Alempijević, Jovan Čekić, Ivan Šijak i Miljan Nedeljković. Izbor Đura Radonjića, redovnog profesora Fakulteta umetnosti u Nišu su Кatarina Đorđević, Ivana Stanković, Jovan Spasić, Milan Velinović, Radmila Matejević i Aleksandar Milanović.

Izložba u Oficirskom domu biće otvorena za posetioce do 20.decembra, uz poštovanje preventivnih epidemioloških mera.

Takođe pročitajte

Umetnici, udruženje “antimrako” i đaci oslikali mural sa likom Desanke Maksimović

U Grdelici je proteklog vikenda oslikan lik naše velike pesnikinje Desanke Maksimović u holu osnovne …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.