utorak , 21 marta 2023
Sargaško more

Nagrada Niškog salona Mariji Dragojlović i ciklusu „Sedam mora“

Кomisija u sastavu Tatjana Perevalov, dizajner tekstila i profesor u Umetničkoj školi u Nišu, Emilija Ćoćić Bilić, kustos i direktor Galerije SLU Niš i dr Nikola Marković, docent na Fakultetu umetnosti u Nišu, donela je jednoglasnu odluku da nagrada Niškog salona ove godine bude dodeljena Mariji Dragojlović, u selekciji muzejskog savetnika Julke Marinković.

Umetnica se nagrađuje za izložena dela: Sargaško, Mramorno i Crno more iz ciklusa „Sedam mora“. Radovi su nastali tokom prošle i ove godine, kada je svet suočen sa krizom, pandemijom, izlolacijom, a Marijini horizonti posmatraču nude oazu mira, tišine, spokoja. Iako strogo geometrijski određeni , daju slobodu i mogućnost promišljanja o novoj realnosti.

Po rečima selektorke izložena dela odaju utisak tišine, mirovanja, praznine i ponitanja u dubine smisla današnjeg otuđenog sveta. „Ispod naizgled mirne površine, atmosfera u njima deluje napeto i zgusnuto“, ističe Julka Marinković.

Marija Dragojlović rođena je 1950.godine u Jugoslaviji. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde živi i radi. Imala je više samostalnih izložbi , izlagala na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

This slideshow requires JavaScript.

 

Dobitnica je više nagrada, među kojima su nagrade za slikarstvo Oktobarskog salona 1984. i Memorijala Nadežde Petrović 1984, nagrada iz Fonda „Ivan Tabaković“ 2007, „Politikina“ nagrada iz Fonda „Vladislav Ribnikar“ 2010. i nagrada „Sava Šumanović“ 2016.godine.
Dela joj se nalaze u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Narodnom muzeju, Muzeju grada Beograda i Muzeju Cepter, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banja Luci, Narodnom muzeju u Somboru, Narodnom muzeju u Кruševcu, Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, Galeriji savremene umetnosti u Zrenjaninu, Narodnom muzeju u Vranju, Savremenoj galeriji u Aranđelovcu, Galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, kao i privatnim kolekcijama.

Izložbu Niški salon 12/2 Galerija savremene likovne umetnosti Niš priređuje šesti put i ona predstavlja dijalog i razmenu mišljenja i dvoje selektora kroz radove 12-oro umetnika. U selekciji Julke Marinković, muzejskog savetnika u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku našli su se umetnici : Marija Dragojlović, Ljiljana Šunjevarić, Кatarina Alempijević, Jovan Čekić, Ivan Šijak i Miljan Nedeljković. Izbor Đura Radonjića, redovnog profesora Fakulteta umetnosti u Nišu su Кatarina Đorđević, Ivana Stanković, Jovan Spasić, Milan Velinović, Radmila Matejević i Aleksandar Milanović.

Izložba u Oficirskom domu biće otvorena za posetioce do 20.decembra, uz poštovanje preventivnih epidemioloških mera.

Takođe pročitajte

Mirisno nasleđe baka Ljubice

Prvu lukovicu zumbula Ljubica Dimitrijević, domaćica iz zaplanjskog sela Taskovići zasadila je šezdesetih godina prošlog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.