Foto: Anete Lusina (https://www.pexels.com/photo/woman-showing-flower-on-hands-and-bare-belly-6354276/)

Nadutost stomaka i hrana – koje namirnice mogu da se nađu u vašem tanjiru

Neprijatan osećaj nadutosti, nelagodnost zbog gasova – ako se bar jednom nađemo u situaciji da ne možemo da kontrolišemo svoj stomak. Bilo da se dešava retko ili često, dobro je znati da su velike šanse da ovaj problem potiče od ishrane.

Ako želite da se oslobodite nadutosti i sprečite pojavu gasova, važno je da se hranite pravilno. Određene namirnice jednostavno ne bi trebalo da se nađu u vašem tanjiru, kao što postoji hrana koja može da vam pomogne kod ovog problema. Zašto dolazi do nadutosti i koje namirnice treba da uključite u svoj svakodnevni jelovnik ako želite da se rešite ove tegobe? Pročitajte.

Kako dolazi do nadutosti?

Nadutost se javlja kada se gasovi nakupljaju u debelom crevu. Naime, nesvarena hrana prolazi kroz proces fermentacije u debelom crevu što za nusproizvod ima oslobađanje gasova. Neki su gasovi normalni, međutim kada jedemo hranu koju naše telo sa teškoćom vari, možemo se suočiti sa ne baš prijatnom količinom gasova. Pored hrane, uzrok nadutosti mogu biti i neki lekovi poput antibiotika, problem sa opstipacijom, kao i fluktuacija bakterija u digestivnom traktu.

Ukoliko osećaj nadutosti ne prolazi, već se naprotiv pojačava, a preteranu pojavu gasova prate drugi simptomi – neredovna stolica, bolovi u predelu trbuha, gorušica, obratite se lekaru za savet. Sve su ovo znaci da treba da vas pregleda gastroenterolog, te na osnovu anamneze i ultrazvuka utvrdi da li postoji neko ozbiljnije oboljenje i propiše odgovarajuću terapiju.

Uz ultrazvuk abdomena, možda će biti potrebno da se urade neki testovi i analize – test intolerancije na hranu, test na celijakiju, endoskopija i kolonoskopija, kao i analiza stolice. Bez obzira na postavljenu dijagnozu, u većini slučajeva će biti neophodno da korigujete ishranu i promenite osnovne navike.

Koja hrana sprečava pojavu gasova?

Nekada naiđu dani (ili čak nedelje) kada se čini da sve što pojedemo izaziva neprijatnu nadutost i pojačava gasove. Korisno je znati da postoje namirnice i napici koji mogu da pomognu da smirimo probavni sistem. U slučaju da doživljavate ove tegobe, isprobajte sledeće:

Pijte što više vode

Voda je ključna za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema. Povećajte unos tečnosti kako biste pomogli da se hrana kreće kroz gastrointestinalni trakt zdravim tempom. Na ovaj način gasovi će se smanjiti na minimum.

Kuvajte hranu na pari

Što manje “opteretite” svoj digestivni sistem, tj. što manje bude morao da radi da bi razgradio hranu to će manje gasova proizvesti. Potpomognite varenje tako što ćete jesti hranu kuvanu na pari, jer se ona lakše razlaže u telu. Umesto teških svarljivih prženih obroka isprobajte kuvani pirinač za ručak ili pak spanać pripremljen na pari za večeru.

Unosite više nerastvorljivih vlakana

Poznato je da namirnice poput pasulja, suvih šljiva i jabuka izazivaju višak gasova jer sadrže puno rastvorljivih vlakana. Ako želite da sprečite gasove, pokušajte da uključite više nerastvorljivih vlakana u svoju ishranu. U pitanju su vlakna koja se nalaze u integralnoj pšenici i smeđem pirinču. Brokoli, orasi, semenke, a naročito semenke lana su dobar izvor nerastvorljivih vlakana, takođe.

Uvedite rutinu ispijanja čaja od kamilice ili nane

Nana i kamilica se koriste za ublažavanje mnogih stomačnih tegoba, a mogu pomoći i kod gasova. Čajevi od ovih biljaka su korisni prirodni lekovi za nadimanje. Kao izuzetno delotvorna pokazala se i čajna mešavina od nane, majčine dušice i kima.

Namirnice koje treba izbegavati ako vas muči nadimanje

Kad se borite sa gasovima i imate konstantan osećaj težine i nadutosti u predelu stomaka, važno je da znate koja hrana može da pojača nelagodnost. Da ne biste izazvali još veći problem i dodatno opteretili probavni sistem izbegavajte namirnice kao što su pasulj, crni i beli luk, mlečni proizvodi, alkoholna i gazirana pića, masna hrana, žvake i slatkiši.

Gazirana pića

Gazirana pića su verovatno najlošiji izbor koji možete da napravite ako imate problema sa nadimanjem, jer doprinose stvaranju viška gasova u stomaku. Zapravo, konzumiranje bilo kakvih napitaka sa mehurićima kao što su gazirana voda, pivo, penušava vina može da vam naškodi. Iako nije najopasnija stvar na svetu da se počastite čašom šampanjca ili piva na nekoj proslavi, ipak se u svakodnevnoj rutini držite vode.

Voćni sokovi

U nameri da izbegnu gazirana pića, mnogi ljudi se okreću voćnim sokovima. Međutim, kada je nadutost stomaka u pitanju, ni ovi napici nisu dobar izbor. Naročito treba izbegavati sok od jabuke i sok od šljiva, jer su velike šanse da će povećati proizvodnju gasova u crevima. Problemi nastaju zbog visokog sadržaja fruktoze i sorbitola, prirodnih šećera koje neki ljudi ne mogu da tolerišu. “Gasovito” voće koje treba izbegavati pored šljiva i jabuka su breskve, banana, kajsije, kruške i suvo voće. Okrenite se radije alternativama – dinja, trešnje, grožđe i bobičasto voće u umerenim dozama je odlično za stomak.

Mlečni proizvodi

Mleko, sir, pa i sladoled mogu biti krivci što se osećato naduto. Umesto ovih mlečnih proizvoda isprobajte sojino ili bademovo mleko. Od opcija na raspolaganju tu su i ovseno i pirinčano mleko, ali treba biti oprezan, jer su u pitanju namirnice bogate ugljenim hidratima, što može izazvati gasove. Možete probati mleko bez laktoze, takođe.

Pasulj

Pasulj izaziva gasove kod mnogih ljudi, tako da ćete možda morati da ga potpuno izbacite iz ishrane ako vam poremeti crevni trakt. Međutim, ako zaista ne želite da se odreknete omiljene porcije kuvanog pasulja, možda možete da ga učinite podnošljivijim za creva tako što ćete ga skuvati na poseban način. Potopite pasulj preko noći i stavite u frižider. Sledećeg dana pre kuvanja izlijte ovu vodu – to može pomoći da imate manje gasova pošto pasulj pojedete.

Na kraju, uz korigovanje jelovnika, postoje još neki koraci koji vam mogu pomoći da se izborite sa gasovima. Ako ste pušač, pokušajte da ostavite cigarete. Izgradite naviku sporog jedenja, žvaćite dobro hranu pre nego što je progutate, tako ćete pomoći želucu i crevima da vare.

Izbegavajte žvakanje žvaka i sisanje tvrdih bombona i slatkiša, jer ćete tako smanjiti količinu vazduha koju progutate.

Redovno pratite svoje navike, pazite šta stavljate u svoj tanjir i telo i pijte što više vode i čaja od kamilice i nane.

Ukoliko tegobe uprkos uloženom trudu ne prolaze, obavezno se obratite lekaru kako biste se uverili da se iza ovog simptoma ne krije neki ozbiljniji problem.

Takođe pročitajte

Sećanje na preminule poetese – ljubav je pesma, bedem zaboravu

Na poziv Biblioteke i Književnog kluba ‘Rosulja’, privrženošću prave porodice koja se sabira oko ognjišta, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.