Nacionalni dan donora 6. jun – menjanjem svesti do više donora

Serijom aktivnosti obeležen je Nacionalni dan donora – 6.jun, ustanovljen na inicijativu Hemofarm Fondacije koja je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja već dve godine u snažnoj kampanji za povećanje broja donora i transplantacija organa u Srbiji.

U okviru kampanje „Najvažniji poziv u životu“ poznate ličnosti, lekari i građani poslali su jedinstvenu poruku o potrebi stvaranja nacionalnog konsenzusa za donošenje novog Zakona o transplantaciji.

“Od kako je krenula akcija Hemofarma i podrška svih onih koji učestvuju u ovome,  došli smo  do rezultata da u prethodnih pet meseci imamo 23 donora, 56 transplatacija od čega 38 transplatacija bubrega, 14 transplatacija jetri i četiri transplatacij srca” – rekao je minister zdravlja Zlatibor Lončar

Naš poznati glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić je u holu Kulturnog centra Beograd telefonom razgovarao sa građanima o predrasudama koje prate ovu temu, a njemu su se pridružiti i ostali potpisnici donorskih kartica; Vladimir Arsenijević, pisac, Veran Matić, direktor FondaB92, TanjaBošković, glumica i Suzana Zlatanović, novinarka.

Srbija ima svega oko 135.000 potencijalnih donora.Među njima su i mnoge ličnosti iz javnog života koji su svoja razmišljanja o donorstvu initmno podelili u autorskim tekstovima objavljenim na sajtu Hemofarm fondacije. Evo šta kažu zašto su potencijalni donori organa.

Axel Dittman, ambasadorNemačke u Srbiji

„Doniratiorganznači da je nekospreman da dasvojdoprinospoboljšanjuživotadrugih, to podrazumevavelikiosećajhumanosti i solidarnosti. Zato sam ja potpisao donorsku karticu i ohrabrujem vas da učinite isto.“

Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije

„Na donorskoj kartici koju sam potpisala piše ”Pristajem da se u slučaju moždane smrti moji organi i tkiva mogu upotrebiti za lečenje drugih lјudi”. To je trenutak kada vi nemate šta da izgubite, ali zato možete da pomognete hilјadama drugih lјudi koji se nalaze u životno bezizlaznoj situaciji. Potpis na donorsku karticu ne košta ništa, ne iziskuje napor, ali je istovremeno velika nada za one koji su životno ugroženi, jer su doniranje organa i transplantacije za hilјade lјudi jedina šansa da produže život i dobiju šansu“.

Ronald Seeliger, CEO Hemofarm AD i potrpedsednik STADA grupe

„Trebalo mi je tri minuta da ispunim formular i dobijem karticu i od tada se ona nalazi u mom novčaniku – lako se može naći ako nekada zatreba. Tada sam odlučio da uzmem donorsku karticu zbog svoje dece, porodice i prijatelja. Danas, možda bih je ispunio i zbog sebe. Svako bi trebalo da ima karticu, jer je ljudski brinuti. Zapravo, trebalo bi da postoji zakon da svi rođenjem postaju donori, a ako to ne žele, onda da se aktivno eliminišu sa liste davalaca. Može se desiti da vašem detetu, majci ili najboljem drugu zatreba organ. Ja polažem nadu u to da doniranje organa po zakonu postane važeće od rođenja. Do tada: Uzmite svoju donorsku karticu danas. Nemojte biti pasivni“.

Ivan Lalić, osnivač Mikser festivala

„Odluka da budem donor organa je za mene sasvim prirodna i logična posledica borbe za bolji, lepši i pravedniji svet u kome želim da  živim i koji zajedno sa svim ljudima plemenitih namera  želim da ostavim svojoj deci i generacijama koje dolaze. Sebična i egocentrična društva nisu srećna društva. Lepota davanja i pomaganja drugima u nevolji predstavljaju onu vrstu duhovne i civilizacijske nadgradnje koju smatram preduslovom za sveopšti prosperitet. Pristalica sam uverenja da bez etičke i  moralne tranzicije, nema ni ekonomske tranzicije“.

 

„Dati organ znači spasiti nečiji život a spasiti jedan život znači spasiti celo čovečanstvo. Pokloniti nekom nešto čak i kad nas više ne bude, produžiti nečiji život kad više ne budemo mogli da produžimo svoj – eto, to je posledica zaveštanja organa. Mislimo o tome, zaboravimo na predrasude i strahove i potpišimo karticu u nadi da ćeš baš taj jedan poziv nekom promeniti sv“.

 

Vladimir Arsenijević, pisac

„Zato što sam obeznađen – premda ne i iznenađen! – činjenicom da je Srbija, sa samo tri donora organa na milion stanovnika, na samom dnu lestvice među evropskim zemljama u kojima je u proseku dvadeset donora na milion stanovnika i zato što smatram da je svako nastojanje da se to tužno stanje promeni vredno aktivne podrške. Zato što mi to daruje jedan krajnje poseban osećaj da i nakon smrti mogu da budem od koristi a ne potpadam pod atavističko verovanje da smo kao osobe puki zbir naših sastavnih delova.“

Veran Matić, direktor Fonda B92

„Doneti odluku da organi vašeg najmilijeg mogu biti transplatirani onima kojima će to spasiti život, predstavlja trenutak u kojem se nezamislivi bol pretvara u nezamislivu snagu. Tragedijaizkoje se rađadobrotajošnijenadvladalatragedijukojaafirmišezlo u prezentaciji u medijima.“

Borka Pavićević, osnivač i direktor Centra za kulturni dekontaminaciju

„Pored svega što se u njemu zbiva, što čovek čini kada uništava, svet je lep, zemlja je lepa, priroda čudesna, more je čudo koga ljudske oči vide. I tako je pre nas, i biće posle nas i neko će to videti, baš kao što će videti i svu lepotu koju je čovek stvorio kao graditelj, kao umetnik, kao naslednik, i kao roditelj. Možda je zaveštanje organa i prilika  da još neko, kao i vi sve to, svu lepotu, vidi i doživi. Ako zatreba, a uvek nekome nešto treba, svi pripadamo čovečanstvu, iz toga proističe i naša sloboda izbora i odgovornost. Da delimo i jedno i drugo, pa napred.“

Tanja Bošković, glumica

„U našem narodu postoj divna lirska metafora: Dajem ruku za brata… Ili: Srce dajem svojoj dragoj. Duboko verujem da je i ova tema darivanja imanentna našem nacionalnom biću. Potpisivanje donorske kartice je najbolja stvar koja od nas čini istinske humaniste, ljude koji misle o tome kako mogu da pomognu i kada njih ne bude bilo. Jer potpis ne košta ništa, ali nas kvalifikuje za humanost i za bolju večnost“.

Danica Vučenić, novinarka Insajdera

„Donorsku karticu sam potpisala  bez ikakvog prethodnog promišljanja, za mene je taj potpis bio nešto najprirodnije što sam mogla učiniti. Sećam se da, u trenutku,  kada sam, pre dosta godina, postala prvo donor koštane srži, tokom akcije dobrovoljnog davanja krvi,  skoro ništa nisam znala o toj temi. Tek sam se naknadno, pošto sam u novčanik stavila donorsku karticu, pročitala o koštanoj srži, o donorstvu i tranplantaciji“.

Lola Joksimović, influenserCentarzakulturnudekontaminaciju

„Svrhaživotaza mene je učinitineštobitno, napravitirazliku, a davanje sebe je iskazživota. Moja suština nisu organi, ali su oni dragocena i neverovatna stvar koju posedujemo. Dok nešto ne krene naopako, jedva da o njima razmišljamo. Darovanje svojih organa potpunom strancu kako bi živeo, zapravo drži i deo vas u životu“.

Miloš Milovanović, TV voditelj

„Donorstvo za mene nije pitanje izbora, nego mogućnosti i okolnosti. Ukoliko imamo mogućnost da pomognemo, a okolnosti nas stave u situaciju da to zaista možemo da učinimo, onda dilema ne postoji. Štaviše, postoji obaveza da to i uradimo.

Ne postoji lepši osećaj od prvog trenutka roditeljstva. Sa srećom zbog davanja života verovatno se mogu uporediti jedino osećaj i saznanje o spasavanju i produžavanju života. Zato je dan kada sam ponosno potpisao donorsku karticu za mene jedan od najznačajnijih“.

Suzana Zlatanović Luna Lu novinarka

„Snimajući web serijal TALIJA u nekoliko epizoda bavila sam se temom donorstva i postala neko ko veoma strastveno želi da se i u našoj zajednici s ove teme skine mrak.  Prva sam to učinila u svom domu. Zamolila sam majku da me pažljivo sasluša. Rekla sam joj da imam jednu želju i mirnim tonom, uz osmeh, objasnila da ću potpisati donorsku karticu te da želim da se moja želja poštuje. Ruke sam joj držala među dlanovima. Kada sam počela da objašnjavam, osetila sam da je malo zadrhtala, ali uskoro je postala staložena. Rekla je: “U redu.” Zagrlila sam je i poljubila“.

Nenad Radujević, direktor i osnivač modnog studija „Click“

„Ako se ulažu milioni u savremenu medicinu, nove lekove, nove tehnologije koje omogućavaju duži život, pa čak i novu mladost u poznim godinama, zar nije jedno od najjednostavnijih rešenja da pomognemo jedni drugima, onim što u sebi imamo – zdravim organima ali i zdravim razumom.  Zato je moj potpis na donorskoj kartici, moja mala borba za zdrav razum, ali i želja da se ličnim primerom pokaže da su ovako važne stvari zapravo vrlo jednostavne“.

Ratko Rakin, voditelj “Clubbing Top 20”, TV Adria.

Ako i nakonmogživotapostojišansa da bilokodobijemakarjošjedandan,  jedanosmeh, jednuljubav, jedanzagrljaj,  jedankrug u nepredvidivojavanturizvanojživot , ondasam u obavezi da to učinim. Verujem da smo svi ljudi i da će konačno Srbija dobiti zakon o pretpostavljenoj saglasnosti i postati deo civilizovanog sveta.  Nadam se da će moja generacijamilenijalaca, uvidetivažnost ove kampanje u uzetiudela u njoj.

 

 

Takođe pročitajte

NURDOR – Praznična radost puni kutija za hrabrost

Terapije malignih bolesti su često invazivne i iscrpljujuće. Kod dece svaka bol i neprijatnost izazivaju …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.