Na „Vinskom balu“ i plivanje za vinski krst

Međunarodni sajam „Vina juga“ kao i plivanje za vinski krst, novine su ovogodišnje manifestacije „Vinski bal“ koja će se održati 26. i 27.avgusta .

Po tradiciji biraće se i Boginje vina, najbolje pesme i karikature na temu vina i grožđa, najbolji vina i vinogradar.

vinski bal konferencija„Prvi Vinski bal održan je 1960. godine i od tada održava se sa prekidima. Ove godine manifestacija se održava po 31. put. Pre 40 i više godina vinogradarstvo je u Vlasotincu bilo u ekspanziji i u to vreme proizvodile su se ogromne količine dobrog vina.  Opština podržava ovu manifestaciju jer su u poslednjih 15 godina vinogradi zapušteni, a naš cilj je da oživimo vinogorje, da podstaknemo mlade ljude da se bave vinogradarstvom i vinarstvom pre svega kroz otvaranje vinskih podruma jer je naše područje veoma kvalitetno za gajenje vinove loze. Što se finansija tiče u opštinskom budžetu  predviđena su sredstva u iznosu od oko dva miliona dinara – rekao je Zoran Todorović, predsednik opštine na današnjoj konferenciji za novinare u galeriji Narodne biblioteke „Desanka Maksimović“.
„U kulturno-zabavnom delu predvideli smo nastupe folklornh ansambala, plesnih grupa, nastup mališana PU „Milka Dimanić“, mažoretkinje… Prvog dana Vinskog bala na Letnjoj pozornici organizovali smo koncert grupe Neverne bebe, a drugog dana koncert Marinka Rokvića“, kazao je Boško Stančić, zamenik predsednika i direktor Direkcije Vinskog bala.
O međunarodnom salonu vina – Vina juga govorio je Svetislav Petrović, član Direkcije Vinskog bala i predsednik Skupštine Vinskog viteškog reda „Simeon“ kazao je da su pozvane su najpoznatije vinarije iz Srbije kojih u ovom trenutku ima oko 90 registrovanih.

„Ovo će ujedno biti i prilika da se naši proizvođači vina i grožđa uključe, dobiju prostor za izlaganje svojih vina, a istovremeno kroz kontakte razmene iskustva. Očekujemo da će biti prisutni i vinari iz Mađarske, Bugarske, Crne Gore i Makedonije. U sklopu salona organizovaćemo stručna predavanja na temu vina i vinove loze. Nadamo se da će organizovanje salona postati tradicija kao što je i sama manifestacija Vinski bal“.

On je dodao da u vlasotinačkom kraju postoje dve registrovane vinarije, a između 15 i 20 proizvođača stvara tržne viškove koji bi mogli da se pojave u prodaji. To, međutim, otežavaju strogi propisi u ovoj oblasti čije se izmene očekuju.

Takođe pročitajte

Peti foto konkurs OBJEKTIVno Vranje – „Verski objekti(v)“

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) iz Vranja, već petu godinu za redom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.