Na obroncima Tare jedinstvena solarna elektrana

Tim inženjera „Drinsko-Limskih HE“ započeo je 2014. godine ispitivanje potencijala za izgradnju fotonaponske elektrane na području opštine Bajina Bašta. Najpre su obavljena istraživanja potencijala sunčevog zračenja na teritoriji hidroelektrana „Bajina Bašta“. Nakon istraživanja i urađenog idejnog rešenja, od predložene četiri lokacije, stručni kolegijum „HE Bajina Bašta“ izabrao je „Branu Lazići“ u Zaovinama koja je u najvećoj meri zadovoljila kriterijume – insolaciju i blizinu elektroenergetske mreže, bez eksproprijacije zemljišta i ugrožavanja biljnih i životinjskih vrsta, s obzirom da je reč o Nacionalnom parku Tara.
Institut „Mihajlo Pupin – Automatika“ izradio je tehničku i projektnu dokumentaciju. Projekat izgradnje fotonaponske elektrane realizovan je u tri faze.

„U prvoj fazi nabavljena je srednjenaponska oprema za priključenje elektrane, kao i razvod jednosmernog napajanja za buduću procesnu opremu. Građevinska služba HE „Bajina Bašta“ je izgradila novi objekt za smeštaj opreme, adaptaciju terena za postavljanje panela, služba mašinskog održavanja je izradila i postavila čelične konstrukcije za panele. Služba elektroodržavanja je ugradila i pustila u rad srednjenaponsku opremu radi omogućavanja priključenja nove opreme na postojeću infrastrukturu, podseća glavni inženjer Boris Jovanović.
U okviru druge faze, urađena je nabavka, ugradanja i puštanje u rad panela, invertora i procesne opremu radi realizacije prvih 110 kW 2016. godine, a u sledećoj fazi, završena je izgradnja infrastrukture, konstrukcija, nabavka preostale opreme i pušteno u rad preostalih 220 kW 2017. godine. Fotonaponska elektrana „Brana Lazići“ je snage 330 kilovata, sastoji se od 1.152 panela, a ukupna površina objekta je 5.700 m2.
Pored doprinosa elektroenergetskom sistemu Srbije, objekat koristi obnovljivu energiju, troškovi održavanja su niski, nema ulaganja i ima dug garantni rok. Fotonaponska elektrana potpuno je integrisana u centralni upravljački sistem „HE Bajina Bašta“. Rukovaoci na centralnoj komandi imaju 24-časovni uvid u objekat sistemom nadzora, a sam objekat je obezbeđen sistemom integrisanim u sistem obezbeđenja „HE „Bajina Bašta“.
Fotonaponska elektrana brana ,,Lazići” proizvela je 2018. godine 375.873 kWh, a u 2019. godini za 9 meseci proizvela je 320.805 kWh.

Takođe pročitajte

KONSTRAKTA i ZEMLJA GRUVA na Nišvillu!

Završne večeri ovogodišnjeg jubilarnog, 30. Nišville festivala, u nedelju, 18. avgusta nastupiće i Ana Đurić …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.