NA LICU MESTA – Kako je Bistrica pobedila nezaposlenost?

Nekada lider na Balkanu u proizvodnji plastificiranog lima leskovački „Interlemind“ ponovo je na putu na vrati staru slavu ali ovog puta uz pomoć inostranog kapitala, odnosno novih vlasnika – rumunske kompanije „TeraSteel“ , koja je iz stečaja kupila deo leskovačke fabrike.

„TeraSteel“ je vodeća rumunska građevinska kompanija koja je zainteresovana da u Leskovcu obnovi proizvodnju „sendvič panela“. Proizvodnja bi trebala da bude pokrenuta ove jeseni i već su zaposlili 17 bivših radnika „Interleminda“ od kojih su 14 završili i dvonedeljnu obuku u rumunskoj fabrici u gradu Bistrica. O uslovima rada i proizvodnim kapacitetima upoznali su se i novinari iz Srbije kojima je ova fabrika bila domaćin.

Pored ekonomskih tema domaćini su se potrudili da u par dana predstave i turističke i kulturne potencijale oblasti Transilvanija gde su smešteni proizvodni kapaciteti.

„Ukupni promet u 2016. godini kompletnog TeraPlast sistema je bio 132 miliona evra. U proteklih deset godina TeraPlast grupa je investirala 73 miliona evra u razvoj i deo toga jeste bilo investiranje u Srbiji, u fabrici sendvič panela. Izvezena je četvrtina naše proizvodnje, a izvoz se obavlja u preko 20 zemalja u okviru Evrope. Naši proizvodni pogoni i kapaciteti se prostiru na 240 hiljada kvadratnih metara. Zapošljavamo 870 ljudi, i mi smo jedan od najvećih potrošača sirovina i u 2016.godini smo kupili 41 hiljada  tona čelika i cinka, kaže generalni direktor kompanije TeraSteel Aleksandru Stanean.

Radi poređenja Srbija ima potrošnju oko 60 hiljada tona čelika i cinka, od toga je 41 hiljada TeraPlast grupa.  Potrošnja PVC-a je jedna trećina kompletne potrošnje  u Rumuniji i to iznosi tačno 26 hiljada tona, to su vrednosti za prošlu godinu.

Kompanija TeraPlast  se sastoji iz sedam pogona, odnosno sedam fabrika i to: TeraSteel, TeraGlass, Politub, Depaco(Wetterbest), TeraPlast Logistic, TeraPlast Hungary i TeraSteel DOO Belgrade.

U Rumuniji postoji pet sličnih fabrika kao što je TeraSteel,  tj, fabrika koje proizvode sendvič panele, zajedno sa TeraSteel to je ukupno šest tržišnih igrača.  Što se tiče zaposlenih u TeraSteel-u  većina njih je upravo iz Bistrice.

Što se tiče same TeraPlast grupe i veze sa regionom Bistrice, TeraPlast grupa je najveća rumunska fabrika u Bistrici, druga ukoliko se računaju međunarodne kompanije poput Leoni-ja.

Bistrica ima jaku industrijsku tradiciju, ovde je zastupljeno nekoliko proizvodnih industrija, treća najveća kompanija po veličini je fabrika koja proizvodi farove,svetla za vozila, takođe u Bistrici postoje par kompanija koje se bave proizvodnjom električnih kablova, metalna industrija je razvijena pa tako postoje tri velike fabrike tog tipa u Bistrici.

„Stopa nezaposlenosti u Bistrici je skoro jednaka nuli, čak u ovom trenutku u Bistrici je praktično problem naći radnika.  Ovaj problem ne odnosi se samo na Bistricu, već i šire, cela oblast Transilvanije. Postoje i predlozi da se uvedu neke regulative olakšanja za radnike koji bi došli iz zemalja koje ne pripadaju Evropskoj Uniji, izjavio je Aleksandru Stanean.

Izvršni direktor TeraSteel Srbija Zoran Cvijović kao odgovor na pitanje zašto je stopa nezaposlenosti niska, kazao je:

„Dve stvari su sledile tome da problema nezaposlenosti nema, prva stvar je dobra ekonomija, a druga stvar jeste da je deo ljudi otišao u zemlje sa željom za većom platom.“

Većinski vlasnik TeraSteel-a je biznismen Goja Dorel.

Takođe pročitajte

Šareni AVA svet se širi!

Na samom početku otvaranja našeg shopping parka, imali smo viziju kaleidoskopa – sveta boja i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.