Na kafu i kroasane sa francuskim diplomatom

Generalni sekretar Evropske kuće u Bordou Filip Anri Ledri bio je gost – domaćin EU info kutka u Nišu. Francuski diplomata, germanista, dramski pisac, reditelj, kulturni poslenik izazvao je veliku pažnju Nišlija. Govorio je o znčaju i perspektivi EU, višegodišnjoj saradnji departmana Žirond i grada Niša i strpljivo odgovarao na pitanja prisutnih.

14488828_10154689196409156_807881164_oOvaj Francuz živopisne karijere je ocenio da ,,evropski mediji favorizuju evroskeptcizam i zato je nužno ukazivati na brojne pogodosti EU. Kada meni sugrađani u Bordou kažu da treba napustiti EU, ja ih pitam da li su svesni da, recimo, usavršavanje njihove dece putem TEMPUS programa finansira Unija ili da je prelepi, moderan most u Bordou delom finansiran od strane EU’’.

Ledri je, osim na ekonomske pogodnosti, ukazivao i na značaj EU po pitanju izgradnje mira.

,,Evropska Unija može biti i rešenje za prevazilaženje izvesnih regionalnih problema. Mi u Francuskoj imamo probleme sa Bretoncima, Španci imaju slične probleme  sa Baskijcima. EU i po tom pitanju dosta pomaže’’. 

Filip Anri Ledri je jedan od začetnika saradnje između grada Niša i Departmana Žirond u Francuskoj. Ovom prilikom je podsetio da je u prethodnih godinu dana nekoliko mladih Nišlija boravilo u Žirondu potpuno besplatno. Plod ove međunarodne saradnje je i predstava ,,Hodači’’ Studentskog kulturnog centra Niš. Departman Žirond sarađuje i sa osnovnom školom ,,Kralj Petar Prvi’’ i muzičkom školom u Nišu.

Takođe pročitajte

Za 30. rođendan „Nišville“ angažuje 300 volontera!

Nišville Jazz Festival će u ovoj godini proslaviti dva jubileja, 30. godina postojanja i 15. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.