Venac od lekovitog bilja

Na Ivandan održana peta manifestacija „Ivanjski venac“

U niškoj Tvrđavi sedmojulsko jutro je bilo u znaku praznika “Ivandana”, venčića od poljskog cveća, muzike i radosti.

Manifestacijom “Ivanjski venac”, šetom po redu, obeležava se rođenje Svetog Jovana Preteče. Organizator je Društvo umetnika “Slava” iz Niša pod pokroviteljstvom Gradske opštine Crveni Krst.

Okupljenim građanima, kako učesnicima, tako i prolaznicima, turista ovog puta zbog epidemije korone nije bilo, organizatori manifestacije poklanjali su ivanjske venčiće koji su se pleli na samoj priredbi.

“Ovo je šesta godina kako se ova manifestacija održava. Pokrenuta je 2015.gdine.Na današnji dan obeležava se najveća srpska svetkovina Ivanjdan. Slavimo Sunce, i rođenje Svetog Jovana Preteče, i ovo je narodni običaj koji se nekada davno izvodio, pletu se venčići koji se dele prolaznicima” , rekla je je pesnikinja Ružica Petrović, predsednik Društva umetnika “Slava”.

Ružica objašnjava i značenje Ivanjskih venčića:

“U ranu zoru devojke su trčale livodom preko rose i brale su poljsko cveće za venčiće.Venčić se čuvao u kući kako bi domaćinstvo čuvao od svakog zla, a verovalo se i da Ivanjski venčić u kući znači zdravlje i napredak”, kaže Ružica.

U nizu običaja koji se vezuju za ovaj praznik, izdvaja se upravo branje lekovitih trava i pletenje venaca, jer se verovalo da imaju pojačana lekovita svojstva. Zato se bilje bere i plete u venčić, i čuva u kući, kao zaštita i lek protiv raznih bolesti. U venac se obavezno upliće lekovito bilje, između ostalog i kantarion, najčuveniji prirodni lek. Veruje se da na Ivanjdan, voda dobija posebnu moć, pa se svi kupaju u rekama, jezerima, potocima. Venčić se čuva u kući godinu dana i naredne godine kada se splete novi venčić, stari se baca niz reku da voda odnese sve nedaće sa njim.

“Ovaj praznik je toliko veliki da se sunce tri puta zaustavlja”, objašnjava Ružica.

Manifestaciju svake godine podržava Gradske opštine Crveni Krst.

“ Gradska opština Crveni krst podržava ovu tradicionalnu kulturološku manifestaciju na dan jednog od najvećih hrišćanskih praznik”, kazala je Jelena Madić, član Veća Gradske opštine Crveni krst za kulturu i obrazovanje . “Na ovaj način opština pomaže da se sačvaja naša tradicija kao što je obeležavanje Ivanjdana. Samo ako sačuvamo svoje korene, svoju tradiciju, običaje i duhovnost, moženo da stvaramo svoju budućnost”, istakla je Jelena Madić.

Takođe pročitajte

Završen 12. NLB Organic konkurs: 2.5 miliona za najbolje organske ideje

Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke danas je zvanično završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.