Muzički susreti u čast poznate leskovačke lekarke i humaniste

Priznata muzička imena ali i mladi talenti, učenici i studenti muzike nastupiće tokom petih muzičkih susreta “Dr Mira Ivanović” (1952-2012)koji se od sutra do nedelje održavaju na tri lokacije u Leskovcu.

dr-mira-ivanovic-ginekolog-leskovacOvogodišnji susreti počeće koncertom violiniste Jovana Bogosavljevića i Kamernog orkestra „Amoroso“ u holu Leskovačkog kulturnog centra. Do nedelje, 27. novembra, na tri lokacije u gradu: LKC-u, Svečanoj sali Grada Leskovca i Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju.

Muzički susreti „Dr Mira Ivanović“, u organizaciji Kamernog orkestra „Amoroso“, su manifestacija koja uz LEDAMUS i STRINGS promoviše i neguje umetničku, pre svega klasičnu muziku. Nastali su iz ciklusa „Amoroso i mladi talenti“ koji daje mogućnost mladim solistima da nastupe sa orkestrom, što je veoma dragoceno za njihovo napredovanje i muzički razvoj. Susreti su memorijalnog karaktera i nose ime dr Mire Ivanović, poznate leskovačke lekarke i humanistkinje koja je nesebično podržavala mlade i talentovane ljude i svaki ansambl i manifestaciju koji su doprinosili umetničkoj i kulturnoj afirmaciji našeg grada.

“Ovogodišnje susrete će obeležiti nastupi dva velika umetnika, violiniste Jovana Bogosavljevića i pijaniste Vladimira Miloševića, izjavila je, govoreći o programu manifestacije Maja Cakić, umetnički rukovodilac Kamernog orkestra „Amoroso“. Jovan Bogosavljević nastupiće na svečanom koncertu povodom otvaranja Muzičkih susreta, 23. novembra u 19 sati u holu LKC-a.

„Mladi umetnik Jovan Bogosavljević već je redovni profesor na Fakultetu muzičkih umetnosti u Nišu i Sarajevu. On se veoma rado odaziva na naše pozive i imamo veliku sreću što umetnici kao što je on ostaju u našoj zemlji. Nama u „Amorosu“ veliko je zadovoljstvo raditi sa tako velikim umetnikom i nadamo se da ćemo ogromnu energiju koju osećamo na probama, sutra preneti i na našu publiku, i ovom prilikom pozivamo Leskovčane da dođu na koncert. Na programu će biti „Četiri godišnja doba“ Antonija Vivaldija, možda najizvođenije delo klasične muzike, muzika koja uvek donosi radost i koja i one koji je slušaju i one koji je izvode ispunjava velikim zadovoljstvom“, rekla je Maja Cakić.

Na Muzičkim susretima „Dr Mira Ivanović“ u četvrtak, 24. novembra, u sali Centra za stručno usavršavanje, sa početkom u 19 sati, koncert će održati gitarista Mihajlo Đorđević, student Fakulteta muzičkih umetnosti u Banja Luci.mira-ivanovic

„Đorđević je naš grad do sada uspešno predstavljao na mnogim takmičenjima i mislim da pravi jednu veoma uspešnu solističku karijeru“, izjavila je Maja Cakić.

U petak, 25. novembra, na Muzičkim susretima će se predstaviti naši najmlađi sugrađani, Gradski hor „Zvezdice“ i „Tviti zvezdice“, nezaobilazni na muzičkim dešavanjima ovog tipa u našem gradu. Leskovčani će imati priliku da čuju i nastup članova Gudačkog orkestra Osnovne muzičke škole „Stanislav Binički“ i polaznike radionice za orkestarsko muziciranje. Koncert čuvenog pijaniste Vladimira Miloševića najavljen je za subotu, 26. novembar u 19 sati u Svečanoj sali Grada Leskovca.

„Imamo sreće da je naš Leskovčanin, Vladimir Milošević, najuspešniji pijanista svoje generacije u našoj zemlji i regionu uvek uz nas i da nam pomaže u organizaciji svake manifestacije koja se tiče umetničke muzike. Zahvaljujući njemu, imali smo priliku da čujemo neka velika imena muzičke scene“, istakla je Cakićeva, podsećajući na koncert Stefana Milenkovića kojim je otpočeo ovogodišnji LEDAMUS. Za sam kraj festivala, nastupiće Aleksandar Stefanović, poznati virtuoz na harmonici, koji je svoj muzički put započeo u školi „Stanislav Binički“u Leskovcu. Sada živi u Beogradu, a trenutno radi na Filološko-umetničkom Fakultetu u Kragujevcu kao asistent na katedri za Kamernu muziku. Možemo reći da je ovo lepa leskovačka priča jer osim leskovačkih ansambala možemo da pratimo i solističke karijere umetnika koji više ne žive ovde ali su krenuli iz našeg grada i uvek se u njega rado vraćaju, istakla je Maja Cakić.

“Ovo je i vreme kada se svi zajedno sećamo Mire Ivanović, koja je bila naš veliki prijatelj, koja je podržavala to što radimo kroz koncerte i muziku. Ovo je vreme sećanja, ali i vreme prijateljstva i sreće što smo neke ljude imali među sobom, dodala je Cakićeva.

Uz koncerte poznatih izvođača, ovogodišnje susrete obeležiće i prateći program u vidu predavanja i radionica. Pokrovitelji Muzičkih susreta „Dr Mira Ivanović“ su Grad Leskovac i Kompanija „Aktavis“, a prijatelji festivala su Leskovački kulturni centar, Muzička škola „Stanislav Binički“ i Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju.

Takođe pročitajte

Zašto vam opada kosa?

Mnogo je različitih tipova opadanja kose. Neki su nasledni, neki su vezani i za neke …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.