zaljubljeni par

“Muškarac sa Balkana više oprašta preljubu od žena sa Balkana”

U novom romanu Vladimira Vučkovića, koji je izašao u izdanju “Službenog glasnika”,  bavi se istinitim ljudima i događajima iz svog zavičaja, Suve planine i Zaplanja. Prema njegovim rečima u novom romanu bavio se večitim sukobom “između ljudske prirode i majke prirode”.

“Šta osim ljubavi može da ograniči ljudsku prirodu a da to nisu Bog ili đavo? Roman govori o ljubavi čoveka prema đavolu, odnosno o suštinskom shvatanju stvarnosti. Likovi nisu izmišljeni ali je njihov identitet promenjen, kaže autor koji se pozabavio ljubavnom pričom o zabranjenom odnosu vlastelinke i sluge a datira s početka prošlog veka.
Vučkovićevo štivo otvara mnoga pitanja da se tako recezent Dejan Stojiljković, poznati niški pisac zapitao “šta je gore – kada je čovek hrom u nogu ili hrom u dušu”.
Recezent Radovan Beli Marković stekao je utisak da je roman “Hromi” “povest o ubijenoj duši čije se isijavanje rasprostire po čitavom svetu koji u sopstvenu senku kanda zalazi…”
Vučković, koji je već osvojio čitalačku publiku sa svoja predhodna dva romana “Vrana u paunovom peru” (2017) i “Srodne duše” (2020), i u ovom romanu gradio je svoje likove sa puno emocija u kojima se prepliću ljubav, zavist,ljubomora, mržnja…
Da li smo đavolska ili božija bića, da li se čovek rađa zao ili okolnosti to učine od njega? Da li bi glavni junak Micko bio drugi čovek da nije bio uskraćen za roditeljsku ljubav?
“Sudbina se tako odredjuje, a niko ne može da pronikne u to, pa kažemo da to uređuju Bog ili đavo. Suština je u ljubavi – roditeljskoj, muško-ženskoj ili ljubavi prema Bogu ili djavolu. Micko nije imao nijednu, pa je od ponuđenih izabrao ljubav prema đavolu.”
Toska je vanvremenska lepotice a opet nema sreće u životu. Da li je ženska lepota prokletstvo?
Ženska lepota jeste prokleta ako služi negativnim osobinama – sujeti, gordosti, pohlepi… Inače, lepota je dar od Boga.
Može li muškarac sa Balkana da oprosti preljubu?
“Muškarac sa Balkana više oprašta nego žena sa Balkana”
Ima li porodica snagu, u patrijahalnom i savremenom društvu, da spasi dušu svog posrnulog člana?
“Porodica može da bude samo utočište, a spasavanje duše ide preko ljubavi. Oprostiti sebi grešku, preobraziti se i zavoleti novog sebe, ne narcisoidno, već realno.”

Takođe pročitajte

Posle Meklaflina na niškoj Tvrđavi JANY McPHERSON nastupa na Nišvilu!

Zvezda u usponu latino džez muzike, kubanska pijanistkinja, pevačica i kompozitor Dženi Mekferson nastupiće sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.