utorak , 6 decembra 2022

Možemo li postati zavisni od stresa?

Povodom svetskog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra, osvrćemo se na ovu važnu temu govoreći o jednom od najvećih problema današnjice, a koji itekako utiče na naše mentalnog zdravlja, a to je stres.

Ukoliko i sami imate nedoumice na ovu temu, psiholozi, psihoterapeuti i lekari različitih specijalnosti svakodnevno su na platformi za besplatne zdravstvene konsultacije Doktok. Posetite www.doktok.rs, napravite svoj profil i zakažite svoju konsultaciiju kod željenog stručnjaka.

Da li ste zavisni od visokog stresa?

Ukoliko iskreno odgovorite na ovo pitanje i priznate sebi da postoji problem, to može biti prvi korak ka ozdravljenju. Drugi korak bio bi prepoznavanje simptoma i otvorenost za promene. Primećuje se da je kortizol postao nova pukotina: vrlo zarazna, a ipak leti ispod radara svesti. Hronični stres i njegov hormonalni indikator, kortizol, mogu vas učiniti nervoznijim, razdražljivijim, pa čak biti i uzrok gojaznosti. Suočavanje sa stresom kao oblikom energije, umesto da se klasifikuje kao zavisnost, takođe može biti ključ za poboljšanje zdravlja i duži život. Važno je da stres doživljavamo kao sastavni deo života, a ne da se naš život svodi na naporan marš i tmurnu trku od zadatka do zadatka.

Danas mnogi od nas žive u gotovo stalnom stanju borbe ili bekstva. Kada je osoba besna ili uplašena, nadbubrežna žlezda šalje velike količine adrenalina u krvotok. Tada se uključuje „alarm“ i mozak ima presudnu ulogu u proceni opasnosti, pa će se u jednoj situaciji odlučiti na borbu, a u drugoj na beg. Većina ljudi nije svesna razornog dejstva stresa, tako mnogi nose posao kao počasnu značku. Međutim naša tela ne mogu da tolerišu tako visok nivo konstantnog stresa. Stoga možete postati zavisni, jer visok kortizol uspostavlja novu tačku u vašem telu oko koje organizujete ostatak života.

Znakovi zavisnosti su često suptilniji nego što mislimo. Možda ne možete da prestanete da radite i hvalite se time da ste radoholičar ili se jednostavno osećate hronično iscrpljeno. Možda imate uobičajeni odgovor na zavisnost od kortizola: negirate ga, misleći:

“Da, da, ali ja nemam problema sa stresom.” Razmislite ponovo.

Kortizol je podmukao u načinu na koji deluje u vašem telu, ruši i stvara kolateralnu štetu. Sve dok ne prihvatite odgovornost za ulogu koju igrate u njegovom stvaranju i održavanju, nivo stresa ostaće van vaše kontrole.

Shodno tome, evo nekoliko pitanja za procenu zavisnosti od kortizola:

Da li je drama sastavni deo vašeg života? Kada imate periode mirne luke, da li osećate dosadu?
-Da li kasnite i probijate vremenske rokove kako biste izbegli monotoniju?
-Da li odlažete školske, studentske ili životne obaveze? Da li vam učenje u poslednjem trenutku donosi nephodno uzbuđenje?
-Da li se osećate neobično kada slobodno vreme ne koristite u teretani?
-Ako imate dan koji je potpuno neplaniran, da li se osećate nelagodno, možda uznemireno u žurbi da ga ispunite različitim obavezama?

Ukoliko ste na većinu pitanja odgovorili potvrdno i ukoliko vam je potrebna pomoć da se izborite sa stresom, možete se obratiti psiholozima i psihoterapeutima koji vas čekaju na platformi Doktok.

Mi smo tu zbog vas. Niste sami.

Piše: Nastasija Gagić, master psiholog i porodični psihoterapeut u edukaciji

 

Izvor: DokTok Portal

Takođe pročitajte

Stručne tribine za radnike u sistemu socijalne zaštite

Nakon aktivnog učešća na Međunarodnom stručnom skupu „Oktobarski susreti socijalne zaštite“ u Nišu, kategorisanja u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.