utorak , 9 avgusta 2022
Morten Trocig ulica Foto: Internet Magazin Sana Life

Morten Trocig ulica u Stokholmu i po čemu je poznata

Stari grad Gamla u Stokholmu obiluje krivudavim ulicama, raspoređenih tako da nalikuju lavirintu i starim zgradama, čime ovaj deo švedske prestonice nesumnjivo privlači veliki broj turista.

Naša redakcija bila je u poseti “Evropskoj zelenoj prestonici” i moramo priznati da ovu ali i mnoge druge titule ovaj grad itekako zaslužuje.

Morten Trocig ulica Foto: Internet Magazin Sana Life

Stari grad Gamla, osim što je dizajniran tako da automobili ne mogu da prolaze, vrlo često i sami turisti i građani Stokholma imaju “muke” da se mimoiđu na ulici ovog gradića.

Upravo u Gamli svetski rekord za najužu ulicu drži Morten Trocig ulica, koja je toliko uska da dve osobe u isto vreme ne mogu proći, a da se ne dodirnu ramenima. Ova ulica nalazi se u samom centru Gamle i povezuje dva glavna puta sa izuzetno strmim stepenicama koje se sastoje iz 36 koraka i uličnim lampama koje možete videti da vise na zidu. Razmak između lampi na suprotnim zidovima je jedva primetan jer je ova ulica u najužem široka svega 90 centimetara.

Ova ulica dobila je ime po bogatom nemačkom trgovcu Mortenu Trocigu, koji se u Stokholm preselio u 16. veku te je prodavajući gvožđe i bakar postao jedan od najbogatijih ljudi u gradu.

Otkupio je prostor oko male uličice i otvorio svoju radnju, a kako sam sokak i ulica nisu imali naziv uskoro ona biva krštena baš po imenu ovog nemačkog preduzetnika.

Takođe pročitajte

Balkanska premijera predstave “Balkan Bordelo” na Nišvile džez teatru

Predstava “Balkan Bordelo” po tekstu Jetona Neziraja a u režiji Blerte Neziraj nastavak je saradnje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.