četvrtak , 23 marta 2023
Morten Trocig ulica Foto: Internet Magazin Sana Life

Morten Trocig ulica u Stokholmu i po čemu je poznata

Stari grad Gamla u Stokholmu obiluje krivudavim ulicama, raspoređenih tako da nalikuju lavirintu i starim zgradama, čime ovaj deo švedske prestonice nesumnjivo privlači veliki broj turista.

Naša redakcija bila je u poseti “Evropskoj zelenoj prestonici” i moramo priznati da ovu ali i mnoge druge titule ovaj grad itekako zaslužuje.

Morten Trocig ulica Foto: Internet Magazin Sana Life

Stari grad Gamla, osim što je dizajniran tako da automobili ne mogu da prolaze, vrlo često i sami turisti i građani Stokholma imaju “muke” da se mimoiđu na ulici ovog gradića.

Upravo u Gamli svetski rekord za najužu ulicu drži Morten Trocig ulica, koja je toliko uska da dve osobe u isto vreme ne mogu proći, a da se ne dodirnu ramenima. Ova ulica nalazi se u samom centru Gamle i povezuje dva glavna puta sa izuzetno strmim stepenicama koje se sastoje iz 36 koraka i uličnim lampama koje možete videti da vise na zidu. Razmak između lampi na suprotnim zidovima je jedva primetan jer je ova ulica u najužem široka svega 90 centimetara.

Ova ulica dobila je ime po bogatom nemačkom trgovcu Mortenu Trocigu, koji se u Stokholm preselio u 16. veku te je prodavajući gvožđe i bakar postao jedan od najbogatijih ljudi u gradu.

Otkupio je prostor oko male uličice i otvorio svoju radnju, a kako sam sokak i ulica nisu imali naziv uskoro ona biva krštena baš po imenu ovog nemačkog preduzetnika.

Takođe pročitajte

Besplatan program za mlade talente u Nelt Grupi

”Dobar start“, talent program Nelt Grupe koji se već osam godina uspešno realizuje, od 2023. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.