ponedeljak , 25 oktobra 2021

„More ispira sve čovekove boljke”

Pred nama je godišnje doba kada alergije bujaju, a sve je više ljudi koji imaju nevolje s njihovim simptomima. Pokušajte da bar neke od njih sprečite i učinite to na vreme.

Morska voda je od davnina poznata po svom pozitivnom dejstvu na zdravlje čoveka, posebno kad je reč o disajnim organima. Ona sadrži raznovrsne soli i mikroelemente i njen sastav je vrlo složen i nemoguće ga je proizvesti veštačkim putem. Grčki filozof Platon je zapisao: „More ispira sve čovekove boljke”. A boravak na moru oduvek se preporučivao bolesnim i iscrpljenim pacijentima, pogotovo onima koji imaju disajne tegobe. Postoje zapisi još iz drevne Grčke iz kojih je vidljivo da se bolesnicima preporučivala šetnja pored mora naročito kada su talasi da bi udisali njihova isparenja.

This slideshow requires JavaScript.

Morska voda je po sastavu vrlo slična telesnim tečnostima pa su je, nekada, koristili i kao zamenu za krvnu plazmu.

Alergija je, generalno, odgovor organizma na kontakt s nekim činiocima iz okoline, pri čemu naše telo reaguje aktiviranjem odbrambenog sistema. Ako je mesto reakcije nos, reč je o alergijskom rinitisu. Posledica reakcije jeste niz neugodnih simptoma kao što su svrab, kijanje, sekrecija iz nosa, zapušen nos, oslabljeno čulo mirisa…

Zdrava osoba diše na nos, što je izuzetno važno. U nosu se vazduh zagreva, vlaži i čisti od bakterija, virusa ili alergena kao što su poleni i čestice prašine.

S obzirom na rasprostranjenost problema, razmišljanja o mogućim oblicima pomoći ne prestaju, pa je u kontekstu lečenja alergijskog rinitisa svoje mesto našla i morska voda. O tome više saznajemo od ass dr sci med Marine Atanasković-Marković, pedijatra alergologa.

– More u svom sastavu, osim soli, ima i niz oligoelemenata i minerala kao što su bakar, magnezijum, jod… Svi ovi sastojci su u ravnoteži. Upravo zbog navedene ravnoteže, morsku vodu nije moguće proizvesti u laboratoriji i postići efekte koje će nam omogućiti samo prirodna morska voda, koja deluje antiseptički i regeneriše sluznicu nosa.

Danas na tržištu postoje proizvodi u kojima se nalazi prirodna morska voda, a čija primena proizvodi sve one efekte koje samo more može dati, a za koje znamo od davnina. Ovakvi proizvodi koriste se tako što se morska voda raspršava u nosnu šupljinu više puta tokom dana, neograničeno dugo, kako kod dece u najranijem uzrastu, tako i kod odraslih osoba. Može da se kombinuje sa svim lekovima koji se uzimaju oralno ili primenjuju lokalno na nosnu sluznicu – kaže naša sagovornica. Ona predlaže da morska voda bude deo svakodnevne higijene nosne šupljine dece i odraslih koji boluju od alergijskog rinitisa.

Prehlade, alergije ili začepljenja nosa osnovne su indikacije za korišćenje ovog spreja, jer morska voda uspešno razređuje sluz iz nosa, olakšava njeno oticanje i može se koristiti neograničeno, bez straha od nuspojava.

No, mnogi od ovih proizvoda su vrlo korisni i u svakodnevnom održavanju higijene nosa. Morska voda doprinosi ispiranju bakterija, virusa i alergena sa nosne sluznica, ona se vlaži i snabdeva korisnim mineralima. To je, ujedno, i najbolji način prevencije bolesti gornjih disajnih puteva.

 

Izvor: Politika

Takođe pročitajte

“Lihvar” Nemanje Ćeranića najbolje ostvarenje na Tuzla Film Festivalu (TFF)

“Koristeći različite stilske postupke film pokazuje da je moguće i u skromnim produkcionim uslovima napraviti …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.