MORAVSKA DIVIZIJA – Veliki rat u očima seljaka i vojnika

Svako od srpskih vojnika je kao amajliju od kuće sa sobom nosio takozvano „pobeg“ zrno. Radi se o zrnu kukuruza koje ispod vodeničnog kamena pobegne nesamleveno, ovo je samo mali detalj sa reprezentativne izložbe Narodnog muzeja u Leskovcu kojom obeležavaju 70 godina rada.
Postavka bazirana na autentičnim sećanjima učesnika Velikog rata sa jugoistoka Srbije. Reč je svedočenjima seljaka sa jugoistoka Srbije koji su više od sedam godina proveli u vojničkim uniformama braneći otadžbinu od neprijatelja. Za to vreme ratnici Moravske divizije prešli su put od svojih domova, preko Balkanskih ratova, Drine, Cera, Kolubare, povlačenja preko Albanije, ostrva Vido, Krfa, Severne Afrike, Solunskog fronta i nazad u domovinu i slobodu, sve do Beograda, Kikinde i Temišvara. Moravska divizija je odlikovana najvišim ratnim odlikovanjima, ali srpska istoriografija se njome nije mnogo bavila. Zbog toga su u leskovačkom Narodnom muzeju odlučili da joj odaju poštu reprezentativnom izložbom i fotomonografijom čime su obeležili 70 godina postojanja ove ustanove i sto godina od završetka Velikog rata.

Autori izložbe su direktorka Narodnog muzeja Mira Ninošević i istoričar Veroljub Trajković koji su na pripremi izložbe radili tri godine.

„Prikupljeno je mnogo dokumenata, zapisa, predmeta, odlikovanja, uniformi, oružja i na hiljade fotografija koje joj daju posebnu draž, a mnoge od njih su ekskluzivne i do sada neobjavljivane. Vojnii su u časovima odmora od starih opasača, šlemova, municije i praznih artiljerijskih čaura pravili razne predmete od kojih su neki izloženi. Podizali su i bašte u kojima su sadili cveće i povrće. Imali su i ratnu muziku, pa nije bila retkost ni da zaigraju, posebno tokom obeležavanja krsnih slava. Tim svečanostima je prisustvovao i kralj Aleksandar i tada su izvodili Sokolske vežbe i marširali,  kaže Trajković.

Moravska divizija je jedina u svom sastavu imala žene ratnice. Ona govori i o ratnoj ljubavi između Engleskinje Flore Sends, podnarednika Drugog pešadijskog puka, i Srbina Janačka Jovića, iz Donje Rečice kod Prokuplja, rezervnog poručnika.

Sve do nedavno se mislilo da je Spomenik oslobodiocima u centru Leskovca podignut po uzoru na nepoznatog srpskog vojnika. Međutim, na izložbi je prikazana fotografija Aleksandra Simonovića, narednika Drugog pešadijskog puka Moravske divizije, sa kompletnim francuskim naoružanjem, opremom i odelom, iz 1916. godine, po čijem je liku zapravo napravljen spomenik.

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.