Monografija o Vladi Iliću među vlasotinačkim srednjoškolcima

U svečanoj sali Gimnazije „Stevan Jakovljević“ i Tehničke škole  u Vlasotincu  održano je predavanje „Vlada Ilić – prvi moderni gradonačelnik Beograda“ koje su organizovali učenički parlamenti ovih škola a predavanja je održao prof. Saša Stanković, pisac monografije o poznatom Vlasotinčaninu.

„Iako sam mislio da se prvo vlasotinački sredoškolci upoznaju sa likom i delom Vlade Ilića, zbog renoviranja škole to dešava na kraju ove godine. Zato je moja priča, na neki način, polugodišnji izveštaj o medijskoj recepcji knjige o Vladi Iliću“, otkriva nam profesor Stanković.

U centralnom delu predavanja ispričan je životni put Ilića od rodnog Vlasotinca preko Leskovca do Beograda. Godine 1930. imovina „Koncerna Koste Ilića sinovi“ je procenjena na 40 miliona dinara, rezervni fond je iznosio 65 miliona dinara i godišnja vrednost proizvoda 250 miliona dinara. Detaljno je opisan period Ilićevog upravljanja Beogradom, koji je od balkanske varoši postao evropska metropola. Učenicima je posebno bilo zanimljivo kako je njihov znameniti sugrađanin od moćnog i bogatog industrijalca završio u bedi.

„Monografija je predstavljna na mnogim televizijama, kao i u najčitanijim dnevnim novinama u našoj zemlji. O Ilićevom životu pisali su internet portali u Srbiji, Bosni, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Knjiga je stigla do čitalaca ne samo u Evropi, nego u Americi i Australiji. Trenutno sam u pregovorima sa beogradskim izdavačima oko drugog izdanja. Sve ovo ukazuje koliko je život Vlade Ilića zanimljiv i kako postoje turistički potencijali za promociju Vlasotinca kao mesta u kojem je rođen najznačajniji gradonačelnik međuratnog Beograda i jedan od najbogatijih Srba uoči Drugog svetskog rata“, zaključio je Saša Stanković.

 

Takođe pročitajte

Izložba Dragana Momčilovića u Oficirskom domu povodom pet decenija umetničkog stvaranja

U Galeriji u Oficirskom domu u četvrtak, 25.aprila  u 19 časova biće otvorena retrospektivna Izložba …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.