utorak , 13 aprila 2021

Molijerovi dani u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac”

Francuski institut u Srbiji organizuje od 14. do 17. maja 10. Molijerove dane, posvećene francuskoj i frankofonoj književnosti.

Odvijaće se pod sloganom knjiženstvenost. Ova manifestacija, u okviru koje će biti priređeni brojni francusko-srpski susreti književnika, izdavača, prevodilaca, književnih i pozorišnih kritičara…zauzela je posebno mesto u kulturnom životu Srbije.

Manifestacija 10. Molijerovi dani će se u Nišu održati 15.maja u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” sa početkom u 18h.

Ovog proleća u naš grad dolazi francuska književnica – Kamij Lorans (nakon prevoda dva romana U tom zagrljaju i Ni ti ni ja, – izdavačka kuća Laguna ove godine objavljuje njen poslednji roman Mogla bih to biti ja).

Pored gošće iz Francuske, na 10. Molijerovim danima u Nišu zvanično će učestvovati: Dejan Stojiljković (pisac) i Nikola Bjelić (predaje francusku književnost na Katedri za romanistiku Filozofskog fakulteta u Nišu).

Ovom manifestacijom Francuski institut želi takođe da istakne svoje zalaganje na polju saradnje sa autorima, izdavačima i prevodiocima, ali i sa obrazovnim i kulturnim ustanovama Srbije. 10. Molijerove dane Francuski institut u Srbiji-Niš organizuje u saradnji sa izdavačem Laguna, Narodnom bibliotekom « Stevan Sremac » u Nišu i Filozofskim fakultetom u Nišu.

Kamij Lorans-Biografija

Kamij Lorans je objavila 11 romana, dobitnik je nagrada Femina i Renodo gimnazijalaca u 2000. godini. Diplomirala je savremenu književnost, predavala u Ruenu, u Normandiji, a potom u Maroku, gde je provela 12 godina. Od septembra  2001. predaje na Institutu političkih nauka u Parizu. Uporedo sa pisanjem, Kamij Lorans veliku pažnju posvećuje « živoj materiji tekstova ». Pokušava da dešifruje, kroz zanimljive pristupe, skriveno lice reči, ono koje se otkriva iza njihovog značenja. Kao esejista, piše o ulozi žena u umetnosti, o tabuizaciji žene u kolektivno nesvesnom i u umetničkim delima. Kamij Lorans redovno objavljuje hronike u prestižnim novinama- L’Humanité, Le Monde, Libération. Njen poslednji esej nosi naziv Malena četrnaestogodišnja plesačica. Reč je o devojčici poznatoj širom sveta po tome što je njenu skulpturu napravio čuveni francuski slikar i vajar Edgar Dega. Mnogo rasprava vodi se i dan danas oko ovog umetničkog dela. Ali ko je zapravo bila ona?

Kamij Lorans prevedena je na tridesetak jezika. Član je žirija za književnu nagradu Femina. Prevedena su tri njena romana na srpski. Nakon romana U tom zagrljaju (objavila Narodna knjiga-Alfa, 2004, prevela Milica Perić) i Ni ti ni ja (objavila Mono i Manjana, 2007, prevela Izabela Nikodijević), izdavačka kuća Laguna ove godine je objavila njen poslednji roman Moglabih to biti ja (prevela Gordana Breberina). Kroz sunovratnu igru ogledala između stvarnog i virtuelnog sveta, Kamij Lorans piše o opasnim vezama jedne žene koja ne želi da odustane od svojih želja.

Takođe pročitajte

Izložba unikatno oslikanog tekstila Milene Anđelković u galeriji Art 55

Milena Anđelković,  slikarka iz Niša predstaviće se svojim sugrađanima 13.aprila u galeriji Art 55 gde …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.