“Moja kuhinja bez otpada” – Čuvajmo životnu sredinu iz svog doma

Švedska i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, pokrenule su nagradni konkurs “Moja kuhinja bez otpada”, sa ciljem da se smanji otpad od hrane u domaćinstvima.

U nagradnom konkursu mogu da učestvuju korisnici društvenih mreža Facebook i Instagram, tako što će postaviti video ili fotografiju obroka napravljenog od viška namirnica, obroka u čijoj pripremi se ne stvara otpad, ili pokazati na koji način oni i njihovi ukućani smanjuju otpad od hrane u svom domu, uz hešteg #kuhinjabezotpada.

Nagradni konkurs “Moja kuhinja bez otpada” će trajati od 16. aprila do 8. maja 2020. godine, a svake nedelje će biti nagrađene po tri najkreativnije objave. O dobitnicima će odlučivati žiri koji čine predstavnik ambasade Švedske u Srbiji, predstavnik UNDP- a i Jelena Malenović, autorka bloga Spice and Sunshine. Detaljna pravila i uslove učestvovanja u nagradnom konkursu možete pogledati ovde.

Trećina hrane proizvedene u svetu se baci, dok globalno i dalje gladuje preko 800 miliona ljudi. Hrana koja završi na deponijama razgrađuje se i emituje gasove sa efektom staklene bašte, metan i ugljen dioksid, što negativno utiče na klimatske promene.
Smanjujući otpad od hrane čuvamo životnu sredinu i štedimo novac, a najlakši način da to učinimo je da planiramo kupovinu namirnica i obroke, zamrznemo jestive ostatke obroka za kasnije, kao i da kuvamo koristeći namirnice koje već imamo u domaćinstvu.

“Moja kuhinja bez otpada” je deo projekta “Izazov za upravljanje bio-otpadom” kroz koji Švedska, u saradnji sa UNDP Srbija, podržava Ministarstvo zaštite životne sredine da dođe da inovativnih rešenja za unapređeno upravljanje otpadom, u skladu sa standardima Evropske unije.

 

Izvor: UNDP

Takođe pročitajte

Početak brojnih manifestacija Miholjskim susretima u Boljaru

Sutra kalendarski počinje leto, a u vlasotinačkoj opštini obeležiće ga brojne manifestacije do septembra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.