subota , 26 septembra 2020

Mogu li besplatni vaučeri spasiti Nišku Banju?

Odluka Ministarstva trgovine i turizma da gosti i za boravak u Niškoj Banji mogu koristiti besplatne vaučere od po 5.000 dinara stigla je u poslednji čas. Postojala je mogućnost da to turističko mesto, desetak kilometara udaljeno od Niša, ostane bez smeštajnih kapaciteta. Hoteli ne rade zbog loše privatizacije, a vlasnici pansiona i soba za izdavanje godinama unazad odustajali su od kategorizacije smeštajnih jedinica.

Upravo je domaća radinost spas za Nišku Banju, jer nije izvesno kada će se rešiti problemi s hotelima “Ozren”, “Partizan” i “Srbija”. Problem je što u ovom trenutku niko nema uslova da se prijavi za korišćenje besplatnih vaučera jer nema kategorizacije soba.

U lokalnoj samoupravi i Turističkoj organizaciji Niša ozbiljno su shvatili ovaj problem i spremni su da pomognu onima koji su zainteresovani da učestvuju u akciji. Za početak, prema rečima Uroša Parlića, direktora TON, popisaće sve smeštajne kapacitete.

“Za Banju je najvažnije da se stanodavci spreme za sezonu. Moraju da srede smeštajne jedinice, da se malo pokrenu, jer je praksa pokazala da su gostima koji koriste vaučere banje omiljene destinacije – navodi Parlić, i dodaje da uz vaučere turistička sezona traje mnogo duže nego ranije, odnosno da gosti dolaze i van glavne sezone.

Zorica Đorđević, turistički vodič i vlasnik pansiona u Niškoj Banji, kaže da domaća radinost nije nespremna, ali i da je obazriva.

“Pre dve godine Niška Banja je bila destinacija u kojoj su mogli da se koriste vaučeri, ali se to neslavno završilo, jer je država vlasnicima pansiona i Institutu “Niška banja” ostala dužna 215.000 dinara. Navodno, greškom smo se našli na listi, jer nismo bili planirani, pa nisu mogli ni da nam uplate novac. Verujemo da sada to nije slučaj, ali je malo teže da se ponovo vrati poverenje. Ipak, nekoliko kolega je već kontaktiralo sa mnom, jer žele da što pre krenu sa kategorizacijom – kaže Zorica, i dodaje da u Banji postoje četiri “ozbiljna” pansiona, sa po desetak soba.

“Moja predviđanja su da će se u ovoj godini u Nišku Banju na osnovu vaučera sliti dva miliona dinara, što je veliki napredak u odnosu na dugogodišnju stagnaciju – kaže ona.

Inače, smeštaj u Banji košta od 500 do 1.500 dinara, plus boravišna taksa od 130 dinara. Vlasnici pansiona će imati oko 100 evra trškova za kategorizaciju, ali to mogu pokriti sa samo dva vaučera.

“Bili bismo zadovoljni da nam ostane 550 dinara po prenoćištu, jer bi to značilo i ulaganja u nove kapacitete – kaže Đorđevićeva.

Takođe pročitajte

Seoski dom u Pakleštici otvoren uz pomoć meštana

Izložbom fotografija na fasadama starih kuća, u selu Pakleštica na Staroj planini svečano je otvoren …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.