petak , 16 aprila 2021

“Modni detalj” koji može spasiti život

Povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa vlasotinačko Udruženje osoba sa dijabetesom EBERS 016 po prvi put je delilo narukvice za dijabetičare koje mogu spasiti život dijabetičarima ukoliko van svog okruženja padnu u dijabetičku krizu.

Hiperglikemija se može javiti kod oba tipa dijabetesa, dok hipoglikemija može da pogodi i ljude koji nemaju dijabetes. Simptomi hiperglikemije su ubrzano, teško disanje, bol u stomaku, slatkast miris daha, povraćanje, pospanost, nesvestica. Šta uraditi: ako osoba može da guta dajte joj da pije nešto bez šećera i vodite je u bolnicu, a ako je bez svesti zovite hitnu pomoć. Simptomi hipoglikemije su bleda, hladna koža, jaka želja za hranom, dezorijentisanost, agresivnost, nesvestica. Šta uraditi: ako je osoba pri svesti, dajte joj da pojede/popije nešto sa šećerom, a onda je vodite u bolnicu. Ukoliko niste sigurni o čemu se radi, bitno je da osoba pojede/popije nešto sa šećerom, a onda da je odmah vodite u bolnicu.

Dijabetes je hronična bolest i dijabetičari i članovi njihovih porodica uglavnom znaju šta treba činiti u ovakvim neželjenim situacijama ali ukoliko se dijabetičar nađe u nepoznatoj sredini korisno je da imaju neki uočljiv znak koji ukazuje na njihovo oboljenje.

“Po drugi put smo obeležili 14.novembar, Svetski dan dijabetesa ali smo po prvi put delili našim sugrađanima ove korisne narukvice i drugi promotivni materijal, kaže predsednica EBERS Blagica Zlatanović koja ističe zahvalnost donatorima koji su omogućili da organizuju ovu akciju. Zahvalnice su uručili apoteci “Medika”, SALVUS INTERNATIONAL D.O.O. , Negovanu Zlatanoviću i predsedniku opštine Zoranu Todoroviću ali je on bio odsutan pa je zahvalnica uručena njegovom zameniku Bošku Stančiću.

Takođe, u akciji su učestvovali lekari Doma zdravlja dr Milica Stamenković i dr Milena Stojković i laborant Snežana Trajković.

Takođe pročitajte

Jutarnji rituali za uspešan dan

Verovatno ste nekoliko puta u životu pomislili da bi trebalo da unesete neke promene u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.