Moćne i nežne – vanilice

U konkurenciji sitnih kolačica iz 46 zemalja sveta popularni sajt za kulinarske recepte Food52 proglasio je „vanilice“ za najbolje i to za one koji su odrasli na ovim kolačićima nije iznenađenje.

Ako je već svet odlučio da su „vanilice“ najbolje na svetu nema razloga da ne naučite da ih pravite. Ne treba nikakvo posebno umeće ali treba da uložite malo vremena i truda. Ali, zbog mirisa vanile koji će ispuniti vaš dom i zbog sipkavosti keksića koji se tope u ustima sa blagim ukusom omiljenog džema – isplati se.

O vanilicama svoje bake pisao je i poznati književnik Moma Kapor koji je ceo život pamtio njihov ukus. Nekada se odlazak na duži put ili u posetu vojniku nije mogao zamisliti bez kutije sa vanilicama.

vanilice umucena mast pripremaIskusne domaćice otkrile su nam da je tajna u penasto umućenoj svinjskoj masti. Onima koji ne mogu da koriste svinjsku mast u pripremi mogu je zameniti margarinom, dobija se približno isti rezultat.

Svaka domaćica ima svoj recept, neke dodaju i orahe, umaču pre pečenja vanilice u belance ali smo se potrudili da pronađemo najjednostavniji a isprobani recept.

Što se sastojaka tiče na 250 grama masti ide pola kilograma brašna, 1 žumanac, 1 celo jaje, 250 grama šećera, pola praška za pecivo, sok od jednom limuna.

vanilice priprema testoIskreno, ne isplati se pokretati čitavu mašineriju u ovim količinama već treba ići na duplu dozu. Međutim, ako prvi put hvatate testo u ruke počnite sa navedenim količinama. Nije da može da se pogreši al dok ne uđete u štos bolje vežbajte sa manjom količinom.

vanilice pripremaPrvo umutite mast, ali penasto. I kad mislite da je dovoljno penasto mutite još par minuta. Onda dodajte šećer pa opet – penasto,  sa jajima isto i tako dok ne dođete do brašna u kome ste ubacili prašak za pecivo. Onda mesite sve dok ne dobijete glatko testo.

Testo razvučete do pola centrimetra debljine, vadite modlama ili običnom čašicom za rakiju keksiće koje pečete na umerenoj vatri. Još tople keksiće spojite džemom, uvaljajte u šećer u prahu i skuvajte sebi kafu. Zaslužili ste.

Takođe pročitajte

Zlatna Macola čeka pobednika

Treći međunarodni festival umetničkog horor filma i autorskih hevi metal bendova, održaće se od 5. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.