utorak , 17 maja 2022

“Ima mnogo siromašne dece kojima roditelji nisu dali ništa drugo osim para”

“Mnogo ima siromašne dece ne samo u Srbiji, nego i u svetu, kojima roditelji osim para, nažalost, nisu mogli ništa drugo da ostave. Zahvalna sam svojim roditeljima što su mi dali sve drugo osim para. “Savetujem mladim generacijama da usvoje da deci trebaju ljubav,  podrška,  igra i model ponašanja a ne pare jer će jedino pare moći tokom života da zarade, reči su jednog od najboljih srpskih i priznatih svetskih onkologa prof.dr Slađane Filipović.

Njoj je danas uručeno najveće priznanje Grada Niša povodom Dana oslobođenja Niša od Turaka. Pored nje dobitnici priznanja su i pisac Zoran Pešić Sigma, gimnazija „Bora Stanković“ i Srednja medicinska škola „Dr Milenko Hadžić“. 

“Mislim da je besmisleno da se žalimo i samo brinemo jer to ne vodi uspehu. Uspehu vodi veliki rad, ljubav, posvećenost ljudima i svojoj profesiji, vodi empatija koja na kraju za uspeh da ono što je večno a to je ljubav. Zato vas molim da što manje kukamo nad problemima nego da zavrnemo rukave jer i ja uopšte ne mislim da stanem iako sam penziji. Nastaviću da se borim za svaki pedalj Klinike za onkologiju i za svakog obolelog pacijenta a posebno za žene obolele od raka dojke jer i ja bolujem od toga, ali ne samo zbog toga,nego inače za sve bolesne dok god moje srce kuca. Ne mogu bez svojih pacijenata i svojih studenata i nastaviću da volontiram na Medicinskom fakultetu, rekla je donedavni šef kabineta Klinička psihologija. Ona je punih 40 godina svog profesionalnog rada posvetila medicini i prva je na ovim prostorima objavila udžbenik iz onokologije. Nagrada je posvetila svojoj ćerki koja je takođe lekar na specijalizaciji u Kolumbiji.

“Možda ima i boljih od mene ali ja više i bolje od ovoga nisam umela za vreme svog radnog mandata. Kroz život su me vodili ljubav, posvećenost i rad. Zahvalna sam svojim učiteljima, od učiteljice do svih na mom naučnom putu. Zahvalna sam o mladim kolegama koji su menpratili na tom putu. Zahvalna svima vama što ste podržali taj rad medijima, Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja mi se našla jer rak, kao i sve druge bolesti, nije bolest samo tela nego i bolest duše, kazala je profesorka Filipović.

 

Osnovala je još 2006.godine Društvo žena sa rakom dojke „Biser“. Nisku bisera predala je na svečanosti i gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću.
“Biser može hiljadu puta da bude u blatu ali nikad se neće pretvoriti u blato i zata simbolično poklanjam našeg gradonačelniku ove bisere sa porukom:da Niš bude sa što manje blata a i kada ga uprljaju da brzo zasija kao biser.

Takođe pročitajte

NOĆ MUZEJA u niškoj Galeriji savremene likovne umetnosti (GSLU)

Galerija savremene likovne umetnosti i ove godine pridružila se manifestaciji MUZEJI za 10, koja se …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.