četvrtak , 26 maja 2022

Mladi manje puše

Prema poslednjim istraživanjima 89 odsto mladih osnovaca, tvrdi, da ne puši uopšte dok samo 20 odsto srednjoškolaca puši svakodnevno što je pomak u odnosu na ranije godine kada se je 35 odsto srednjoškolaca izjašnjavalo kao pušači.

Povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima u Nišu su se okupili predstavnici kancelarija za mlade i srednjoškolci kako bi zajedničkim snagama radili na kampanji koja će pomoći mladima da ne uđu u svet duvanskog dima.

Psiholog Violeta Nikolić rekla je da je jedan od najvećih problema našoj zemlji dostupnost cigareta deci.

“Deca još sa sedam, osam, godina mogu da dođu do cigareta jer su one dostupne svuda, česta je situacija da barem jedan roditelj puši ili neko u kući pa su tako često izložena, duvanskom dimu pasivno što isto ima jako štetan uticaj, rekla je Nikolić.

Prema njenim rečima, deca najčešće prvi put probaju cigarete u društvu vršnjaka i kampanje protiv pušenja trebaju da se zasnivaju na tome da se oni odupru štetnom uticaju sredine.

“Prema poslednjim istraživanjima koja su rađena, ipak postoji značajan pomak jer je smanjen broj mladih koji puše. Istraživanja koja su rađena za decu od petog razreda osnovne škole pa sve do četvtog razreda srednje škole pokazala su da je procentualno opao broj dece koja svakodnevno konzumiraju cigarete, rekla je Nikolić.

Prema zvaničnim podacima, Instituta za javno zdravlje Niš, trećina odraslog stanovništva u našoj zemlji su pušači, a u polovini domaćinstva u Srbiji je dozvoljeno pušenje. Prema podacima iz 2013. godine 64 odsto stanovnika su pasivni pušači.
U Nišu postoji Savetovalište za odvikavanje od pušenja u okviru Doma zdravlja kroz koje je prošlo oko 900 polaznika.

Takođe pročitajte

Saznaj zašto lokalna zajednica treba da se pita

Trag fondacija Vas sa velikim zadovoljstvom poziva da prisustvujete online događaju koji će se održati …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.