Mladi leskovački istraživači nastavljaju usavršavanje u Nemačkoj

Dušan Stamenković i Milan Stojanović, studenti Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, krajem septembra otputovaće u Nemačku, gde će svoje školovanje nastaviti na Univerzitetu u Trieru.

Nakon osnovnih studija, oni su ove godine završili i master studije na novom studijskom programu – Upravljanje materijalnim i energetskim tokovima, i time stekli pravo da jednu godinu provedu na nemačkom univerzitetu i tamo završe master studije.

tehnoloski fakultet leskovacNovi studijski program rezultat je Tempus projekta na kome Tehnološki fakultet učestvuje već 15-tak godina i koji je realizovan sa partnerima iz Nemačke, Mađarske, Slovenije i Belgije, dok je stipendiranje studenata obezbeđeno preko Erazmus Mundus fondova Evropske Unije.

Dušana Stamenkovića ne krije da odlazak u Nemačku predstavlja izazov i način da stekne novo iskustvo, proširi svoje znanje i upozna nove ljude.  Oni su inače na master studijama za upravljanje materijalnim i energetskim tokovima postigli izvanredne rezultate i ostvarili prosek 9,6.  Prošli su kompletnu proceduru konkurisanja, položili engleski jezik i stekli pravo na dobijanje stipendije i nastavak školovanja u Nemačkoj.

“Imaćemo kontakte sa novim tehnologijama, novim načinima upravljanja otpadom, energijom, novim ekološkim sistemima, energetskom efikasnošću. To će biti novo iskustvo i dobićemo mogućnost da znanje, stečeno na nemačkom univerzitetu, primenimo po povratku u Srbiju, kaže mladi Milan Stojanović.

“Dobiće diplomu Univerziteta u Trieru, koju ne moraju da je nostrifikuju više nigde u Evropi i moći će da traže posao gde god požele,  kaže dekan Tehnološkog fakulteta prof. dr  Ljubiša Nikolić i pojašnjava da studijski program koji su razvili sa Univerzitetom u Trieru predstavlja zajednički dupli master program.

“Naši studenti moći će da, završetkom master studija, dobiju najpre diplomu Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Nišu, a da se zatim opredele i za nastavak školovanja u Trieru radi dobijanja druge, nemačke diplome, objasnio je profesor Milorad Cakić.

 

 

Takođe pročitajte

Kako napisati brief za dizajn ambalaže

Brief za dizajn ambalaže predstavlja ključni dokument koji objedinjuje sve potrebne informacije, smernice i očekivanja …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.