Mladi leskovački istraživači nastavljaju usavršavanje u Nemačkoj

Dušan Stamenković i Milan Stojanović, studenti Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, krajem septembra otputovaće u Nemačku, gde će svoje školovanje nastaviti na Univerzitetu u Trieru.

Nakon osnovnih studija, oni su ove godine završili i master studije na novom studijskom programu – Upravljanje materijalnim i energetskim tokovima, i time stekli pravo da jednu godinu provedu na nemačkom univerzitetu i tamo završe master studije.

tehnoloski fakultet leskovacNovi studijski program rezultat je Tempus projekta na kome Tehnološki fakultet učestvuje već 15-tak godina i koji je realizovan sa partnerima iz Nemačke, Mađarske, Slovenije i Belgije, dok je stipendiranje studenata obezbeđeno preko Erazmus Mundus fondova Evropske Unije.

Dušana Stamenkovića ne krije da odlazak u Nemačku predstavlja izazov i način da stekne novo iskustvo, proširi svoje znanje i upozna nove ljude.  Oni su inače na master studijama za upravljanje materijalnim i energetskim tokovima postigli izvanredne rezultate i ostvarili prosek 9,6.  Prošli su kompletnu proceduru konkurisanja, položili engleski jezik i stekli pravo na dobijanje stipendije i nastavak školovanja u Nemačkoj.

„Imaćemo kontakte sa novim tehnologijama, novim načinima upravljanja otpadom, energijom, novim ekološkim sistemima, energetskom efikasnošću. To će biti novo iskustvo i dobićemo mogućnost da znanje, stečeno na nemačkom univerzitetu, primenimo po povratku u Srbiju, kaže mladi Milan Stojanović.

„Dobiće diplomu Univerziteta u Trieru, koju ne moraju da je nostrifikuju više nigde u Evropi i moći će da traže posao gde god požele,  kaže dekan Tehnološkog fakulteta prof. dr  Ljubiša Nikolić i pojašnjava da studijski program koji su razvili sa Univerzitetom u Trieru predstavlja zajednički dupli master program.

„Naši studenti moći će da, završetkom master studija, dobiju najpre diplomu Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Nišu, a da se zatim opredele i za nastavak školovanja u Trieru radi dobijanja druge, nemačke diplome, objasnio je profesor Milorad Cakić.

 

 

Takođe pročitajte

Poziv za socijalna preduzeća i OCD za testiranje inovativnih pristupa

Asocijacija za demokratski prosperitet – ADP Zid iz Crne Gore, zajedno sa organizacijom CEDRA iz Splita, Hrvatska; Deli – prostorom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.