nedelja , 11 aprila 2021

Mladi iz Babušnici predstavili svoje ikone

U prepunoj Galeriji Doma kulture Babušnica minulog petka otvorena je izložba slika i ikona nastalih u okviru realizacije projekta „Ikona – srpsko blago“ Udruženja građana Vega iz Babušnice.
Izložbu su otvorili Marija Ćirić, zastupnica Udruženja građana Vega iz Babušnice, Valentina Nikolić Radivojev, direktorka Doma kulture i Vinko Dimitrijević,slikar i majstor ikonopisa koji je vodio „Radionice ikonopisa i slikarstva“ u okviru kojih je nastalo četrdeset radova koji su postavljeni na izložbi. Radionice su trajale tri meseca i pohađali su ih najtalentovaniji mladi iz Babušnice.
Tom prilikom učesnicima radionice, kao i svima koji su pomogli realizaciju projekta, uručene su zahvalnice.
Postavku izložbe slika srpskih crkava i manastira i ikona pravoslavnih svetaca zainteresovani mogu pogledati do kraja ove sedmice svakoga dana u vremenu od 7.00 do 17.00 časova.

“Nakon izložbe u Babušnici ikone i slike biće poklonjene Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Beču, gde će u okviru Crkvenog centra biti trajno postavljene. Ovaj pravoslavni hram je odabran kao odredište ovog poklona iz Srbije, zbog činjenice da su u austrijskoj prestonici Srbi drugi narod po brojnosti odmah posle Austrijanaca, kaže Marija Ćirić.
Projekat „Ikona – srpsko blago“ Udruženja građana Vega iz Babušnice realizuje se uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, a cilj projekta je jačenje veza između Srba koji žive u dijaspori i onih koji žive u matici i jačanje njihovog verskog identiteta.

Takođe pročitajte

Međunarodni dan knjige za decu – “O živuljkama, travkama i sličnim stavkama”

Narodna bibliteka “Desanka Maksimović” u Vlasotincu obeležila je  Međunarodni dan knjige za decu predstavljanjem knjige …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.