Mladi hemičar Stefan Stojanović ponos svog grada

„Budućim generacijama bih poručio da ne budu razočarane uslovima koje ovde imamo, već da ih iskoriste na najbolji mogući način i da svojim radom nadmaše i rezultate koje smo mi postigli, kaže mladi hemičar Stefan Stojanović iz Leskovca koji je na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Gruziji osvojio bronzanu medalju u konkurenciji 260 takmičara iz 67 zemalja.

Srbija je na olimpijadi u Gruziji osvojila jednu srebrnu i tri bronzane medalje što je u ukupnom plasmanu čini daleko boljom od nekih zemalja koje mnogo veće sume novca izdvajaju za nauku. Osim Stefana, na Međunarodnoj olimpijadi medalje su dobili i Pavle Kravljanac, maturant Prve beogradske gimnazije koji je osvojio srebro, Jovan Stojković, maturant Gimnazije u Vranju i Andrej Kukuzar, učenik trećeg razreda Gimnazije u Somboru.

„To je samo pokazatelj da, iako kao zemlja nismo mnogo okrenuti razvoju nauke, mladi svojom upornošću mogu da po rezultatima prestignu zemlje koje mnogo više rade na tome. Budućim generacijama bih poručio da ne budu razočarane uslovima koje ovde imamo, već da ih iskoriste na najbolji mogući način i da svojim radom nadmaše i rezultate koje smo mi postigli, kaže Stefan koji je maturant leskovačke Gimnazije čiji je mentor profesor hemije Predrag Stojiljković. Stefan će školovanje nastaviti u Beogradu na Eleketrotehničkom fakultetu.

Stefan ističe da je imao finansijsku  podršku svog rodnog grada preko Fonda za mlade talente za uspehe postignute na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

Inače, svake godine oko 500 učenika i studenata dobija ovakve podsticaje, a ove godine za tu namenu izdvojeno je 13 miliona dinara.

 

Takođe pročitajte

Proglašeni pobednici 29. Internacionalnih horskih svečanosti

Internacionalne horske svečanosti prvi put su održane 1966. godine. Manifestacija traje četiri dana i održava …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.